ЗУІ вперше взяло участь у Національних зборах угорців – резюме

11-13 серпня в історико-меморіальному парку с. Опустасер вже у дев’яте провели Національні збори угорців (НЗУ). Подія, що відбулася на теренах Угорщини, стала знаковою для Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та ГО «Про Культура Субкарпатіка», оскільки у заході вперше взяла участь делегація у складі майже 30 осіб. 

З плином років Національні збори угорців стали особливою подією, яка дає можливість прославити угорську культуру, традиції та продемонструвати єдність угорської нації, а також є своєрідним майданчиком для зміцнення зв’язків між різними поколіннями та регіонами. Захід зібрав представників різних поколінь, інтересів, а також об’єднав угорців, що проживають за кордоном та в Угорщині, аби разом провести вихідні та продемонструвати свою національну ідентичність, її історичне та культурне багатство. 

Організатори триденного заходу підготували насичену програму. Після офіційного відкриття, де першими присутніх привітали засновник Фонду Національного університету вільного від оборони Ференц Вукіч, члени кураторії Генрік Неймет та Іштван Андраші, учасники заходу прослухали низку пізнавальних лекцій на наукову та культурну тематику, дізналися про рунічне письмо, угорський стиль бойових мистецтв «Баранта», який почав активно розвиватися у 90-х роках минулого століття. Крім того, працювала ярмарка, де кожен охочий мав змогу придбати різноманітні ремісничі вироби. 

В рамках заходу відбулись лекції про взаємозв’язок між кліматом та енергією, вплив російсько-української війни, під час яких лектори не оминули увагою історичні теми та розповіли про особливості виникнення угорської мови. З довідями серед інших виступили такі висоповажні гості, як Золтан Неймет, Ференц Вукіч, Бланка Сабо та Янош Арпад Потапі. Поміж тим, на зустрічі охочі мали змогу випробувати свої сили в різноманітних народних іграх, а на наймолодших учасників чекали дитячі забави та заняття. Наприкінці кожного дня на гостей чекала танцювальна вечірка, на якій панувала гарна атмосфера. В останній день НЗУ кожен охочий мав можливість взяти участь у богослужінні, святій месі та екуменічній молитві, яку проводили Золтан Берецкі, Чаба Бейте та Дьєрдь Ференц.

Делегація з майже 30 співробітників ЗУІ активно брала участь у численних заходах, що проводилися в рамках зустрічі.  Окрім представлення сфери діяльності різних підрозділів та організацій закладу, закарпатська делегація зробила свій вагомий внесок, аби урізноманітнити програму заходу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У перший день заходу присутніх ознайомили із роботою Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та його структурних підрозділі. З вітальним словом до гостей звернулася президент навчального закладу Ільдіко Орос, яка нагадала про знакові для Закарпаття події, представивши загадковий регіон через призму наших вражень, почуттів та переживань. У своїй доповіді очільниця ЗВО детально проаналізувала наслідки Тріанонського мирного договору, а також розповіла про долю Закарпаття після його приєднання до складу іншої держави.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім слово взяла співробітниця громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Молнар, яка ознайомила присутніх з діяльністю організації та результатами її роботи. Директорка благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді розповіла про проєкти фонду, діяльність з виховання талановитих дітей Закарпаття та можливості, які відкриті для молоді краю. Про діяльність Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» розповіла очільниця закладу Анджеліка Кепич, яка поміж іншого, підбила підсумки роботи та оцінила її значимість для угорської спільноти. Згодом з доповіддю виступила представниця туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» Ванесса Бірток, яка розповіла про особливості взаємозв’язку між діяльністю ЗУІ та центру. Опісля директор Центру професійно-технічної освіти ім. Егана Еде ЗУІ Янош Балог детально охарактеризував напрямки роботи закладу, а в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреа Якаб розповіла про функціонування гімназії та Закарпатського угорського ліцею, де кожен педагог вкладає у свою роботу свої серце та душу. Після цього викладач кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ Барнабаш Кейс провів аудиторію у світ закарпатської етнографії та розповів про особливості народних костюмів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Ба більше, наш інститут підготував для гостей цілоденний кінопоказ фільмів на закарпатську тематику. Відтак, присутні переглянули фільм «Байстрюк сатани», створена режисером Дежева Жігмонда за мотивами п’єси Мігаля Золтана Надя, наприкінці якого Наталія Вароді провела зустріч з головною актрисою стрічки, акторкою Закарпатського угорського драматичного театру, лауреатом премії імені Марії Ясої Вікторією Тарпай. Перегляд фільму та спілкування з акторкою залишили глибокий слід у пам’яті не лише закарпатської делегації, а й у всіх учасників заходу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

12 серпня історія Національних зборів угорців поповнилися ще однією главою. На другий день зустрічі учасники долучилися до створення виробів народних промислів, поринули у магічний світ закарпатських танців та побували на презентації унікальної книги.

День розпочався з богослужіння, після якого відбулися цікаві лекції та майстер-класи. У наметі громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» на відвідувачів чекала розважальна програма. Під керівництвом викладачки рукоділля Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Андреї Мештер відбувалися майстер-класи, які збагатилися яскравими моментами як для дітей, так і для дорослих. Тим часом викладачка народного співу Ержебет Кокаш та ансамбль «Кокаш Банда» оживили фольклорні традиції, відроджуючи спадщину угорської народної культури своєю музикою, історичними нарисами та народними танцями, притаманними різним регіонам, що колись належали єдиній державі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід своєю присутністю вшанував й Держсекретар з питань національної безпеки Арпад Янош Потапі, який оглянув експозицію закарпатської делегації. Поміж тим на гостей чекав смачний обід: Роберт та Ільдіко Пушкаш влаштували дегустацію традиційної закарпатської страви – капосташпосуль (суп із квашеної капусти з копченостями та квасолею – ред.), – під час якої найспритніші, окрім наваристого супу, змогли насолодитися смаком джерельно чистої води прямісінько з річки Тиса. 

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього відбулася презентація книги «Боротьба за виживання. Закарпатські угорці (1944-2022 рр.)», над створенням якої працювали: ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ проф. Степан Черничко, президент ЗУІ Ільдіко Орос, доцент ЗУІ, директор Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі д-р Ержебет Молнар Д., доцент ЗУІ, директорка благодійного фонду «ГЕНІУС» д-р Наталя Вараді та викладачка ЗУІ, секретарка Товариства угорської культури Закарпаття з питань політики та комунікації Кароліна Дорчі. Детальніше про кожен розділ книги розповіли депутатка Європарламенту Андреа Бочкор, а також Ільдіко Орос та Наталія Вароді. Андреа Бочкор поділилася історією створення книги, Наталія Вароді презентувала розділи книги, які охоплюють період життя угорців з 1944 по 1991 роки, а Ільдіко Орос на прикладах життя власної родини розповіла про повсякденне життя Закарпаття у 20-му столітті, а також представила розділи книги, які охоплюють період з 1991 по 2022 роки.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Завершальним пунктом насиченого дня став показ фільмів на закарпатську тематику. Фільмами дня стали стрічки каналу «21TV Ужгород», режисером яких став Міхай К. Дебрецені»: «Приречені на життя – документальний фільм про ТУКЗ-КМКС» (2019) та «Дуб – документальний фільм про зародження ідеї заснування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ» (2021).

Офіційне закриття заходу відбулося 13 серпня. Протягом дня у наметі громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» продовжили розважати гостей дитячими іграми та майстер-класами. Наостанок Ільдіко Орос разом з іншими членами делегації взяли активну участь у програмі тімбілдінгу, під час якої за допомогу вікторини дізналися більше про «Зоряну стежку» – найбільший в Європі лабіринт з живоплоту довжиною 3,5 км, створений за зразком легендарного Чудо-оленя, який можна побачити навіть із супутників.

Насичені враженнями та можливостями вихідні Національних зборів угорців подарували незабутні моменти як учасникам, так і закарпатській делегації.  Участь ЗУІ у заході є яскравим проявом того, що навчальний заклад підтримує ідею збереження угорської культури та національної ідентичності. Дякуємо за цю незабутню можливість і сподіваємося, що наступного року угорці зможуть зібратись разом знову!

Дьoрдьі Сантов

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar