На Закарпатті побувала Президент Угорщини Каталін Новак

22 серпня до наш славетний край з робочим візитом завітала Президент Угорщини Каталін Новак.

У рамках візиту Президент спершу відвідала екуменічне богослужіння в Берегівській римо-католицькій церкві, на якому слово Боже проповідували єпископ-вікарій Мукачівської римо-католицької дієцезії, настоятель римо-католицької парафії в Берегові Янош Молнар, єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії Петро Микола Лукач, єпископ Закарпатської реформатської єпархії Олександр Зан Фабіан та єпископ Берегівського угорського єпархіального округу Мукачівської греко-католицької єпархії Ференц Демко.

Після богослужіння представники історичних церков освятили хліб, який випекла і привезе до нашої громади Каталін Новак з нагоди жниви.

Потім перед присутніми виступив дитячий хор Варіївської реформатської церкви. Після цього представники церкви попросили Божого благословення для всіх присутніх.

«Миру вам усім! Щиро вітаю вас так, як це колись робили найдавніші християни»

– розпочала свою промову Каталін Новак, згадавши свою останню поїздку на Закарпаття, коли вона взяла участь у запалюванні першої свічки адвентійського вінка в Берегові минулого року під час перебоїв з електроенергією.

«Сьогодні я тут для того, аби дізнатися, як ваші справи? Як ви справляєтеся з труднощами? Де черпаєте сили в ці непрості часи? Сьогодні я приїхала, аби передати вам силу 15 мільйонів угорців. Приїхала з надією, що вона не покинула вас, з переконанням у тому, що у нас є та буде спільне майбутнє, навіть тоді, якщо ми наразі не бачимо нашого спільного шляху»

– зазначила Каталін Новак.

Після цього Президент Угорщини, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца ІІ Ільдіко Орос, ректор ЗУІ Степан Черничко та присутні взяли участь у церемонії покладання вінків до пам’ятника святому Іштвану, встановленого на подвір’ї храму.

У рамках візиту Каталін Новак провела зустрічі з представниками та очільниками угорських політичних, церковних та освітніх структур Закарпатті. Серед іншого, пані Президент поспілкувалася з президентом ЗУІ Ільдіко Орос та ректором навчального закладу Степаном Черничко.

Потім Новак зустрілася з родинами полеглих в боях угорських солдатів, яким вручила подарункові пакунки з палацу Шандора.

На завершення візиту Президент Угорської Республіки особисто познайомилася з багатодіними сім’ями.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English