ЗУПТ отримало відповідь від МОН щодо використання мови національних меншин у закладах середньої освіти та щодо забезпечення перекладу мультипредметних тестів

Міністерство освіти і науки України надало офіційну відповідь на лист Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства щодо використання мови національних меншин у закладах середньої освіти та щодо забезпечення перекладу мультипредметних тестів, надісланий ще в січні цього року.

Щодо можливості використання мови національних меншин у закладах середньої освіти відомство проінформувало про те, що Верховна Рада України 8 грудня 2023 року прийняла низку змін до Закону України «Про освіту». Відповідними змінами передбачено, зокрема, зміни до статті 7, у якому зазначається: «У класах (групах) з навчанням мовами національних меншин, які є офіційними мовами Європейського Союзу, гарантується право на використання мови відповідної національної меншини в освітньому процесі поряд із державною мовою». Отже, мова національних меншин може використовуватися під час церемонії першого дзвінка, проведенні гуртків, концертів, флешмобів, інших заходів, зустрічей, засідань, у процесі створення іміджу закладу, зокрема на його вебсайті.

У зв’язку з воєнними діями в Україні спростили умови складання випускних іспитів, замінивши зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) на національний мультипредметний тест (НМТ), завдання якого укладаються державною мовою. У листі також зазначається, що за бажанням особи, яка здобуває чи здобувала повну загальну середню освіту іншою мовою, завдання надаються в перекладі відповідною мовою, крім завдань із навчальних предметів мовного компонента. За інформацією МОН планують здійснити переклад тестів з історії України, математики, біології, хімії, географії і фізики.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar