2007-2009

9 лютого 2007 року у рамках офіційного візиту на Закарпаття до Закарпатського угорського інституту завітав державний секретар Секретаріату Прем’єр-міністра Угорської Республіки Ференц Гемеші, який познайомився із навчальним закладом та провів переговори з його керівництвом.

7 лютого 2007 року у рамках візиту на Закарпаття Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ відвідав державний секретар з питань зовнішньої та національної політики Секретаріату прем’єр-міністра Угорщини Ференц Геймеші. Він ознайомився із навчальним закладом та провів переговори із керівництвом інституту.
14 березня 2007 року Закарпаття відвідав новий надзвичайний та уповноважений посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь, який оглянув будівлю Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, зустрівся з керівництвом закладу, а також взяв участь у відкритті виставки робіт Батяні, організованої консульством Угорської Республіки в Ужгороді.
Протягом 26-31 березня 2007 в інституті пройшли «Дні Ракоці». У рамках цього свята за підтримки Благодійного фонду імені Яноша Боляї урочисто було відкрито погруддя Ілони Зріні. Було проведено виставку робіт берегівського живописця Пейтера Вереша. Інститут організував третю міжнародну зустріч хорів вищих навчальних закладів. Була проведена науково-методична конференція «Освіта та освіта національних меншин в ЄС та Україні», а також відбулася друга зустріч «старих студентів» (випускників) Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.
11 травня 2007 року було урочисто відкрито ще одне відремонтоване і оновлене крило на другому поверсі. Дві третини бюджету цього значного проекту забезпечив Благодійний фонд імені Опацоі. У знак подяки і визнання цього благородного вчинку другий поверх отримав назву Опацоі. Ця частина будівлі надала гідне місце для природничих наук. зокрема, тут розташувалися кафедри агрономії, біології (разом із аудиторією для семінарів та лабораторією), хімії (разом із лабораторією та аудиторією для підготовки), географії (з аудиторіями та приміщеннями для семінарів). На урочистостях були присутні головний радник Міністерства освіти й культури Угорщини Томаш Божо, радник Міністерства освіти й культури Віктор Сантнер, голова благодійного фонду імені Опацоі Ференц Штарк, а також керівник офісу фонду Орш Чете. Відремонтоване крило будівлі освятив берегівський римо-католицький священик Бейло Боган.

Відкриття поверху Опацоі у головному корпусі

18-23 червня 2007 року уповноважені представники Міністерства освіти й науки України, залучивши викладачів Ужгородського національного університету, провели позапланову перевірку інституту щодо додержання навчальним закладом ліцензійних умов надання освітніх послуг. Згідно з повідомленнями у пресі, прихованою метою цієї перевірки було підірвати авторитет та престиж інституту. Як наслідок, окремі спеціальності були позбавлені ліцензії на підготовку спеціалістів, серед них навіть такі, на яких поки що підготовка відбувалася лише за освітнім рівнем бакалавра.
14 липня 2007 року уже вдев’яте відбулося урочисте вручення дипломів випускникам Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Всього було передано 59 дипломів спеціаліста та 61 диплом бакалавра. У рамках заходу голова кураторії Лайош Губчак передав інституту за вклад у розвиток закарпатського угорства премію імені князя Арпада, засновану благодійним фондом «За угорське мистецтво».

Урочистості з нагоди вручення дипломів
Урочистості з нагоди вручення дипломів

2 жовтня 2007 року інститут відвідала голова громадської юридичної комісії, що займається розслідуванням подій у Будапешті 23 жовтня 2006 року, Крістіна Морваі. Пані Крістіна провела розмову з керівництвом закладу, а також зустрілася з викладачами та студентами інституту.
26 жовтня 2007 року гостем Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ став Гейзо Єсенські, колишній міністр закордонних справ Угорщини. Пан Єсенські окреслив можливі шляхи розвитку зовнішньої політики Угорщини та зв’язків із угорцями Закарпаття в майбутньому, а потім ознайомився із ходом ремонтних робіт в інституті.
11 січня 2008 року Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ відвідав надзвичайний та уповноважений посол України в Угорщині Дмитро Ткач, який зустрівся з керівництвом та викладачами закладу, а також провів лекцію для студентів.
13 січня 2008 року першою зупинкою Президента Угорщини у рамках його візиту на Закарпаття став Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, де він зустрівся з керівництвом угорських громадських організацій та представниками церков. Президент Угорщини Ласло Шойом оглянув будівлю інституту, а також ознайомився із становищем, проблемами та перспективами  угорськомовної освіти на Закарпатті.

Ласло Шойом в інституті
Ласло Шойом в інституті

13 січня 2008 року Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ відвідав міністр освіти й науки України Іван Вакарчук, який провів переговори з керівництвом закладу стосовно питань, пов’язаних з освітою угорської національної меншини.

Іван Вакарчук в інституті
Іван Вакарчук в інституті

11 липня 2008 року уже вдесяте в інституті відбулося урочисте вручення дипломів випускникам закладу.

Урочистості з нагоди завершення навчального року та вручення дипломів
Урочистості з нагоди завершення навчального року та вручення дипломів
Міжнародна наукова конференція
Міжнародна наукова конференція
Міжнародна наукова конференція
Міжнародна наукова конференція

11 липня 2008 року уже вдесяте в інституті відбулося урочисте вручення дипломів випускникам закладу

Diplomaátadó és tanévzáró ünnepség
Diplomaátadó és tanévzáró ünnepség

19 серпня 2008 року наш заклад відвідав Президент Угорщини Ласло Шойом, який у присутності спонсорів і благодійників урочисто відкрив нове відремонтоване крило у головному корпусі.

Ласло Шойом знову в інституті
Ласло Шойом знову в інституті

3 листопада 2008 року в інституті побували представники Американсько-Угорської коаліції.

20 лютого 2009 року в інституті була організована книжкова виставка, що проходила у рамках Будапештського місяця сільськогосподарської книги. Видавці представили всім охочим сотні найменувань, присвячених темі сільського господарства. Серед інших, на заході був присутній і державний секретар Міністерства сільського господарства і регіонального розвитку Золтан Гевгеш.

У рамках цього заходу була проведена також конференція «Передача аграрного досвіду Європейського Союзу».

10 éves a beregszászi kertészmérnöki képzés
Підготовці агрономів – 10 років

З 24 по 28 березня 2009 року проходили «Дні Ракоці». Серед важливіших заходів, організованих цього тижня, були урочисте відкриття дошки пошани спонсорів інституту, 5-та міжнародна зустріч хорів вищих навчальних закладів, зустріч «старих студентів» (випускників закладу), міжнародна наукова конференція «Мова, самоусвідомлення і виховання рідною мовою в ХХІ столітті».

Відкриття дошки пошани
Відкриття дошки пошани
5-та міжнародна зустріч хорів
5-та міжнародна зустріч хорів
Nemzetközi tudományos konferencia
Міжнародна наукова конференція

3 червня 2009 року у рамках Тижня книги викладачі, студенти та всі бажаючі мали змогу зустрітися з Анною Йокаі.

Jókai Anna a főiskolán
Анна Йокаі в інституті

2 червня 2009 року Державна акредитаційна комісія України прийняла рішення (протокол №79) про відновлення акредитації на підготовку спеціалістів на тих спеціальностях, які раніше з відомих причин були позбавлені ліцензії. З цього року підготовку за рівнем «спеціаліста» проводять кафедри біології, української філології, математики та угорської філології.

17 липня 2009 року відбулися урочистості з нагоди закінчення 14-го навчального року та 11-го вручення дипломів, у рамках яких було вручено 67 дипломів спеціаліста та 281 диплом бакалавра.

Diplomaátadó ünnepség
Урочистості з нагоди вручення дипломів

18 вересня 2009 року в Закарпатському угорському інституті імені Фереца Ракоці ІІ відбулося урочисте відкриття нового навчального року, де у студенти було посвячено 210 абітурієнтів. На святкуванні були присутні, зокрема, керівник головного відділу у справах національної політики Секретаріату прем’єр-міністра Угорщини Ласло Зілогі, а також керівник секретаріату у справах закордонних угорців Міністерства освіти й науки Угорщини.

A XIV. tanévnyitó
Відкриття 14-го навчального року

22 жовтня 2009 року в ЗУІ відбулася урочиста передача закарпатського дзеркального сервера Угорської електронної бібліотеки.

23 жовтня 2009 року угорський Благодійний фонд «За мистецтво» нагородив Закарпатський угорський інститут премією «Ex Libris».

6 листопада 2009 року між ЗАТ «Національне видавництво підручників» та ЗУІ було укладено договір про співпрацю, згідно з яким видавництво безкоштовно надсилатиме навчальному закладу по одному примірнику книги з кожного власного нового видання.

16 грудня 2009 року в стінах інституту для всіх, хто цікавиться красним письменством, був організований літературний вечір із трансільванським поетом Шандором Каняді.