Bookkeeping or accounting? – Онлайн зустріч з сертифікованим фахівцем міжнародної Академії професійних бухгалтерів

23 травня 2023 року здобувачі вищої освіти 1 курсу магістерської програми «Міжнародний облік і оподаткування» мали неоціненну зустріч з к.е.н.  Кампо Георгіною Михайлівною, сертифікованим обліковцем (bookkeeper), яка співпрацює з міжнародною Академією професійних бухгалтерів (Professional Bookkeepers Academy).  

У процесі ділової комунікації з іноземними партнерами потрібно чітко розуміти відмінності у компетенціях та функціональних повноваженнях різних фахівців, які не завжди корелюється з українською практикою.

Георгіна Михайлівна продемонструвала здобувачам магістерської програми практичні кейси щодо відмінностей різних видів бухгалтерської роботи (bookkeeping та accounting) у зарубіжних країнах, особливості організаційної та практичної роботи обліковців різного статусу (bookkeeper та accounter), показала порядок роботи з професійною обліковою програмою, формування фінансової звітності.

Особливу зацікавленість викликали питання обліку окремих податків та розрахунку сум податкових платежів. Георгіна Михайлівна на прикладі оподаткування доходів громадян показала, які чинники впливають на розрахункову суму цього податку у окремих зарубіжних країнах. Цікаво було почути про те, що нарахування оплати праці, соціальних допомог, пенсій та, відповідно, їх оподаткування і звітність у багатьох зарубіжних країнах здійснюється щотижнево. Цей факт також свідчить про відмінні підходи до організації взаємовідносин між суб’єктами економічних відносин у різних країнах.

Спілкування з Георгіною Михайлівною дало відповідь на багато інших питань, які яскраво відображають культурні та історичні відмінності у організації фінансових процесів та діяльності інститутів у різних країнах. Наприклад, Георгіна Михайлівна розповіла про діяльність банківської системи Республіки Ірландія та організацію грошово-кредитного обігу, зокрема, досить активне використання чекових книжок і чеків при оплаті товарів та послуг населенням віддалених регіонів, порядок фінансового моніторингу платежів громадян. Як виявилося, у багатьох західних країнах заклади пошти надають багато інших сервісів населенню, виконують додаткові розрахункові функції, а не обмежується виключно поштовими послугами.

Ознайомлення з особливостями практичної діяльності та життя у інших країнах формує у студентів краще розуміння роботи у міжнародному контексті, необхідність знання історичної, культурної та ментальної специфіки зарубіжних партнерів для ефективної комунікації та досягнення взаємовигідних результатів.

Щиро дякуємо Кампо Георгіні Михайлівні за дуже цікаву зустріч, бажаємо подальших професійних досягнень і сподіваємося на плідну співпрацю у майбутньому!

Кафедра обліку і аудиту 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English