До 30-річчя «Ірки» влаштували відкриття галереї та виставки

Дитячий журнал «Ірка», перший номер якого світ побачив у 1993 році, став популярним і улюбленим виданням для багатьох маленьких читачів. З цієї нагоди ГО «Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса» (RIT) 22 лютого організувало виставку ілюстрацій та попередніх випусків часопису. Експозиція відбулася в нещодавно відкритій галереї «Na’Conxypán» у центрі Берегова.

Першою гостей привітала директорка Центру організації культурно-масових заходів імені Фодо Шандора Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Крістіна Молнар.

«Виставки в залі, що знаходиться на першому поверсі Гуртожитку імені Ференца Келчеї, де розташована нещодавно відкрита галерея, організовуються вже не вперше. У рамках зимової виставки, організованої RIT у 2002 році, були експоновані картини Марії Янкович та її учениці, тобто мої»,

— звернула увагу у своєму виступі голова RIT та кураторка галереї «Na’Conxypán» Агнеш Кулін, вказаючи на особливість назви галереї. За її словами, «Na’Conxypán» — це місце ілюзій, світ, вигаданий, створений, намальований і написаний художником Лайошем Гулачі, чий батько був уродженцем Закарпаття, який жив у Будапешті та навчався, зокрема, в Італії. У його уявному казковому світі поєдналися пейзажі Берегова, Будапешта та Флоренції.

«А у світі казок нашим найкращим супутником є «Ірка». Тому ми дуже раді, що виставка, присвячена до 30-річчя заснування журналу, відбувається саме в цій галереї»,

— додала Агнеш Кулін, згадавши історію існування дитячого журналу впродовж трьох десятиліть, його зародження, а також тих, хто працював редакторами та ілюстраторами заради того, аби журнал побачило якомога більше дітлахів.

Нинішня головна редакторка «Ірки» Маргарета Товтней Ешпан не змогла особисто взяти участь у заході, однак відправила вітальний лист, який містить такі слова: «Подейкують, що той, хто будує дитячий садок, школу чи церкву, вірить у майбутнє. Вірить у те, що створене власними руками або за його підтримки стане корисним і не пустуватиме. Подібні твердження можна застосувати й до видання дитячого журналу. Ми віримо, що коли результати нашої праці матеріалізуються, кожен номер журналу потрапить до рук дитини».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«У 1991 році заснували Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство. У той час ще існувала можливість оформити передплату на угорські дитячі журнали. Однак після зміни влади така можливість перестала існувати. З магазинів зникли угорські казки. Саме тоді ми усвідомили, що ми повинні випускати власний дитячий журнал. Відтак у 1993 році з’явився перший номер журналу «Ірка», а його старовинна назва символізує нашу діяльність»,

— поділилася думками президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, голова ЗУПТ, засновниця «Ірки» Ільдіко Орос, додаючи, що Марія Пунько зробити значний внесок у заснування журналу, у його оформлення й  у те, що сьогодні ми можемо святкувати 30-річний ювілей «Ірки»

.

«Окрім Дня появи на світ Ірки, особливістю сьогоднішнього дня є те, що в Берегові працює постійна галерея, куди відвідувачі та шкільні групи можуть прийти в будь-який час доби й побачити все, чим варто пишатися»,

— підсумувала Ільдіко Орос.

Після церемонії відкриття з вітальним словом виступив ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Ювілейна виставка ілюстрацій дитячого журналу «Ірка» триватиме до 22 березня в галереї «Na’Conxypán».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar