Двоє викладачів ЗУІ стали доцентами

Звання доцента здобули двоє співробітників Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ: викладачка кафедри історії та суспільних дисциплін Надія Маринець та викладач кафедри географії та туризму Стефан Молнар Д.

Доцент – це вчене звання, яке можна здобути у закладах вищої освіти. Спершу Вчена Рада навчального закладу оцінює діяльність кандидата та перевіряє, чи придатний той для здобуття звання. Якщо кандидат відповідає всім вимогам, Рада висуває кандидатуру до Міністерства освіти і науки України.

Основними вимогами для здобуття звання доцента є наявність наукового ступеня доктора або кандидата наук, сертифікату, що підтверджує факт складання іспиту з іноземної мови принаймні середнього (В2) рівня комплексного або еквівалентного типу, щонайменше п’ять років досвіду викладання у вищому навчальному закладі, проведення власних наукових досліджень, визнані публікації у науковій галузі, публікація власного дослідження в журналі, індексованому Scopus або Web of Science (WoS), регулярна участь  у курсах підвищення кваліфікації та міжнародних програмах мобільності викладачів. Для отримання звання доцента кандидат повинен провести відкриту пару в навчальному закладі.

Надія Маринець отримала ступінь кандидата філософських наук у 2010 році. З 2013 по 2022 рік працювала на кафедрі історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інститу ім. Ференца Ракоці ІІ, а у 2022 року доєдналася до викладацького складу Фахового коледжу. До сфери її наукових досліджень входять питання професійної компетентності вчителів та розвитку демократичної освіти.

Свою докторську дисертацію Стефан Молнар Д. захистив у Докторській школі географії Дебреценського університету у 2013 році. З 2005 року працює викладачем кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, а також є співробітником Науково-дослідного центру ім. Тіводора Легоцкі. Науковець у своїх дослідженнях вивчає зміни чисельності угорського населення та державно-правовий лад на Закарпатті.

Надія Маринець та Стефан Молнар Д. відповідають усім вимогам для здобуття вченого звання, тож 27 квітня 2023 року Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України присвоїла їм вчене звання доцента.

Вітаємо з науковим званням та бажаємо подальших успіхів на науковій ниві!

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar