Викладачі ЗУІ взяли участь на Національній конференція з екологічної освіти

26-27 квітня 2023 року в Будапешті за організації Асоціації експертів з надання та реалізації екологічних послуг вже вдруге відбулася Національна конференція з екологічної освіти, а також наукова конференція та форум «5 країн, 1 річка – екологічна освіта без кордонів». На запрошення організаторів у дводенному заході взяли участь й викладачі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а саме завідувачка кафедри біології та хімії Ержебет Когут та директор Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора Степан Коложварі.

Тема заходу в основному стосувалася питань регіональних соціальних аспектів екологічної свідомості та можливих результатів розв’язання цієї проблеми. На заході виступили заступниця Державного секретаря з питань навколишнього середовища Міністерства енергетики Ніколетта Кестгелі, психоаналітик Аннамарія Тарі, експерт з питань екологічної освіти, член Національної комісії Угорщини у справах ЮНЕСКО, керівник освітньої програми «Зелена Земля» Каталін Чіппан, засновник і президент організації «PET Cup» Аттіла Давід Молнар, генеральний директор Асоціації експертів з надання та реалізації екологічних послуг Гергель Ганко, а також експерти, які працюють у сфері охорони довкілля. У своїх доповідях фахівці обговорили розкрили основну роль органів державного управління, екологічної соціальної психології, формальної та неформальної освіти, неурядових організацій та громадськості в ефективному захисті довкілля з теоретичної та практичної точки зору. Як показує досвід, багато освітніх та просвітницьких методів, які десятиліттями використовувалися для захисту природних ресурсів, на сьогодні, на жаль, втратили свою ефективність. Різні покоління суспільства сприймають проблему екологічного забруднення по-різному. Старше та молоде покоління, а також люди середнього віку не однаково трактують поняття «приватна власність», мають різні погляди щодо використання природних ресурсів, по-різному висловлюються щодо важливості  індивідуальної екологічної свідомості, а особистий комфорт та шляхи його досягнення в матеріальному та духовному плані кожен пояснює по-своєму.

Екологічний стан наших річок найяскравіше свідчить про наявність проблем із забрудненням довкілля. З огляду на це, Тиса та її притоки, які протікають через територію 5 країн, перебувають під особливою загрозою на регіональному рівні. Водозбірний басейн Тиси все більше піддається негативному впливу викидів комунально-побутових та промислових підприємств. На жаль, стан ділянки річки, що протікає по Закарпаттю, також має не найкращі показники в цьому відношенні. Окрім забезпечення умов для утилізації та переробки відходів, не менш важливим чинником збереження довкілля є підвищення обізнаності громадськості. На конференції екологи представили результати низки професійних ініціатив, освітніх програм та інформаційно-просвітницьких заходів, які вже реалізовані або перебувають на стадії реалізації та вже дали помітні результати.

ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ позиціонує себе як заклад, який в плані регіональної компетенції та професійного досвіду в галузі екологічної освіти, особливо в освітньому та просвітницькому сегменті, посідає чільне місце серед інших інституцій. Кафедра біології та хімії, окрім підготовки вчителів біології, хімії та природничих наук для закарпатських закладів освіти з угорською мовою навчання, за ініціативи Ержебет Когут та у рамках тісної співпраці з Закарпатським угорськомовнм педагогічним товариством вже понад 2 десятиліття організовує та підтримує роботу літніх природоохоронних та еколого-освітніх таборів на Закарпатті, а також інші факультативні заходи, які проводяться з метою охорони природи та захисту навколишнього середовища.

Наочних результатів, окрім прояву власної ініціативи, можна досягти, спираючись на професійний досвід, а також проводячи просвітницьку роботу з якомога більшою кількістю соціальних груп на зрозумілій для них мові та у доступний для них спосіб. Хоча захист довкілля сьогодні є популярною та підхопленою темою, яку багато людей із задоволенням готові підтримати, однак багато людей не готові сприяти реалізації програм, де потрібні реальні дії та зусилля, навіть ті, хто розуміє глобальність проблеми та відкриті до дій. Саме тому такі заходи та ініціативи є такими важливими, адже вони дають нові ідеї та збагачують новим досвідом фахівців, які працюють у різних екологічних сферах, та екологічно свідомих громадян.

Співробітники кафедри біології та хімії
та Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar