Гімназія імені Каталін П. Франгепан відкрила філіал початкової школи та дитсадка у Королевому

В рамках Програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну нещодавно в смт. Королево відбулося відкриття початкової школи та дитячого садка, що функціонує при гімназії імені Каталін П. Франгепан. Серед інших високоповажних гостей захід своєю присутністю вшанувала і прессекретарка уряду Угорщини Олександра Сенткіралі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Початкова школа та дитячий садок з угорською мовою навчання, засновані на базі угорськомовної гімназії, яка вперше відкрила свої двері перед учнями у 2020 році, мають на меті відродити угорську мову в населених пунктах, де можливість навчатися угорською мовою не надавалася зовсім або надавалася лише частково впродовж десятиліть. Крім того, заклад має на меті надати можливості для вихованців дитячих садків, учнів та сімей, які бажають навчатися рідною мовою або хочуть навчатися в закладі з метою вивчення мови. З метою реалізації поставлених цілей заклад надає освітні послуги для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку у дев’яти населених пунктах Закарпаття, у тому числі у нещодавно відкритому закладі в Королеві.

На початку церемонії гостей заходу привітала в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреа Якоб, яка коротко розповіла про історію дитсадка та ознайомила присутніх з ходом і результатами ремонтних робіт. Директорка гімназії відзначила діяльність Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства вчителів, яке відремонтувало будівлю в смт. Королево в рамках Програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, а також розповіла про цілі закладу, провівши паралель з діяльністю представниці знатного хорватського роду Франкопанів Каталін П. Франгепан.

Попри те, що в Королеві ще не розпочав свою роботу дитячий садок, Угорська школа народної творчості «Туліпан Танода» активно проводить заняття у спеціалізованому гуртку. Тож учасники гуртка після отримання настанов під акомпанемент скрипки та фортепіано виконали народні дитячі пісеньки.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після виступів президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос охарактеризувала знакову подію, як історичний момент:

Цей момент є історичним, оскільки ми сплачуємо наш 100-річний борг. Протягом 100 років в цій місцевості не було закладу освіти з угорською мовою викладання, визнаного українською державою.

– наголосила вона.

Цей момент є історичним, оскільки ми сплачуємо наш 100-річний борг. Протягом 100 років в цій місцевості не було закладу освіти з угорською мовою викладання, визнаного українською державою.

У своєму виступі пані президент оминула увагою й те, що у такий спосіб усім народам, які живуть тут разом, надається можливість і шанс зберегти свою рідну мову і культуру, за яку боролася педагогиня, в честь якої названий навчальний заклад:

ЗУІ не випадково обрав Каталін Франгепан, адже вона також виступала за розвиток рідномовної освіти в місцях компактного проживання угорців. Я рада, що її ініціатива, діяльність школи, яка носить її ім’я, тепер дійшла й до Королева і завдяки її старанням ми можемо відкрити дитячий садок.

– зазначила Ільдіко Орос.

Олександра Сенткіралі привітала юних музикантів, адже родом вона з сім’ї музикантів і знає, скільки потрібно практикуватись, щоб отримати чисте звучання скрипки. У своїй промові прессекретарка уряду наголосила, що сім’я – це запорука завтрашнього дня:

Те, як ми ставимося до дітей і тих, хто піклується про них, також є сигналом про те, як ми бачимо майбутнє.

– наголосила вона.

Прессекретарка уряду Угорщини назвала яскравим прикладом єдності, завдяки якій ці заклади стали реальністю та закарбувалися в пам’яті як історичні моменти. Крім іншого, вона наголосила, що дитячі садки, побудовані за сприяння угорського уряду, не лише забезпечують фізичну безпеку на Закарпатті, але водночас є місцем, де добре бути дитиною і де батьки можуть спокійно залишати дітей, знаючи, що вони в надійних руках:

На Закарпатті угорське слово, угорська дитина та угорське майбутнє – це наші чітко окреслені спільні інтереси, заради яких ми прагнемо діяти і будувати, розбудовувати заклади, а також громади.

– додала вона.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

За словами Олександри Сенткіралі, справжній розквіт ще попереду: коли прийдуть діти й наповнять приміщення дзвінкими голосочками, іграми, сміхом і надією. Наостанок вона закликала всіх присутніх поширювати радісну новину про відкриття дитячого садка, щоб у майбутньому разом святкувати передачу подібних закладів освіти.

Наприкінці церемонії відкриття від імені Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдіко Орос вручила “Дерево казок” та подарунок керівниці початкової школи та дитячого садочка в Королеві Ганні Радванській задля того, щоб діти могли познайомитися з угорськими народними казками та закріпити вивчене в малюнках, промовах чи співах.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці заходу відбулося урочисте відкриття відремонтованої будівлі за участі прессекретарки уряду Угорщини Олександри Сенткіралі, президента ЗУІ Ільдіко Орос, ректора ЗУІ Степана Черничка, голови Берегівської районної ради Кароля Резеша та заступника голови місцевого самоврядування Тараса Задорожного, які урочисто перерізали стрічку, відкрили меморіальну дошку спонсора та табличку з назвою дитячого садочка.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочиста подія завершилася освяченням будівлі представниками церков – реформатським священиком Марамарош-Угочанської єпархії Белою Пелешкеєм та пастором Сегхалмі Лайошем Галом.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

 

 

Дьердьі Сантов

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English