«Господь не полишить правого діла» – Закарпатському угорському інституту 20 років

1 квітня у святковій атмосфері керівництво, викладачі, співробітники та студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ відзначили двадцяту річницю заснування альма-матер.

Після виконання гімну захід відкрила ректор ЗУІ Ільдіко Орос, яка у своїй промові наголосила, що за два десятиріччя інститут став справжнім центром угорської культури на Закарпатті, вершиною культурно-суспільного життя. Якщо коротко сформулювати історію закладу, то найбільш підходящими для цього будуть слова «боротьба» та «історія успіху», – відзначила пані ректор.

Депутат ВРУ, голова Товариства угорської культури Закарпаття і голова Благодійного фонду За Закарпатський угорський інститут Василь Брензович поділився особистими спогадами про ідею створити угорський інститут. Він закликав присутніх реалізовувати свої задуми там і тоді, коли на це існує можливість, але до справи треба братися навіть тоді, коли шанси здаються незначними. В.Брензович подякував усім тим, хто підтримував і вірив в інститут протягом його існування.

Заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Йожеф Бочкоі запевнив гостей, що ЗУІ і надалі залишається стратегічним партнером Угорщини, тож і в майбутньому Угорська держава докладатиме максимум зусиль для підтримки і закарпатських угорців, і самого закладу.

126024_01

Ті запрошені особи, які не змогли особисто взяти участь у святкуванні, надіслали інституту вітальні листи, а депутат Європарламенту Андрея Бочкор привітала присутніх у формі відеозвернення, в якому наголосила на особливій ролі ЗУІ у своєму житті, адже тут навчалася студенткою, а потім працювала викладачем.

Вітали інститут і представники Ніредьгазького університету, Університету імені Святого Іштвана, Мукачівського державного університету, Дебреценського університету та інших навчальних закладів. Зокрема, проректор Дебреценського університету Андраш Явор поділився приємною новиною: з вересня на базі ЗУІ їхній університет відкриє нові спеціальності, а також вручив Ільдіці Орос премію «Pro Universitate», засновану Дебреценським університетом.

126024_02

Далі виступили голова студентського самоврядування Домінік Бодор та проректор ЗУІ і голова Спілки випускників інститут Бейла Рац, а на завершення присутні мали змогу переглянути промо-ролик про інститут, який набрав в Інтернеті найбільшу кількість переглядів.  Кожен учасник свята отримав подарункове видання «Угорський інститут в Україні – здобутки двадцятиріччя та перспективи», який незабаром з’явиться і в електронному варіанті. Закінчилася офіційна частина свята благословенням представників історичних церков.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English

Тут Ви зможете ввести свої зауваження та пропозиції щодо освітніх програм.

Ваш коментар буде оприлюднено після його перегляду адміністратором сайту протягом 3 (трьох) робочих днів. Дякуємо за розуміння!


Ваша адреса електронної пошти не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені.

*

*

*

*

*

*


Заповнивши та надіславши даний відгук я даю згоду Закарпатському угорському інституту імені Ф. Ракоці ІІ на обробку своїх персональних даних у відповідності до вимог Закону України "Про захист персональних даних".

Натиснувши на кнопку "Опублікувати коментар" Ви погоджуєтеся на обробку своїх персональних даних ЗУІ.