Гостьова лекція для магістрів-обліковців про фінансовий моніторинг

11.05.2023 року на кафедрі обліку і аудиту ЗУІ відбулася гостьова лекція на тему «Застосування ризик-орієнтованого підходу та секторальних ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення для аудиторів та бухгалтерів» для здобувачів вищої освіти-магістрантів  освітньої  програми «Міжнародний облік і оподаткування» за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».  

Запрошена спікерка – заслужена економістка України, д.е.н., проф., професорка кафедри митної справи та фінансових послуг Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Внукова Наталія Миколаївна.

Магістранти мали змогу ознайомитись з міжнародними стандартами FATF (Financial Action Task Force), антилегалізаційним Законом про ризики, базельським індексом AML (Basel AML Index). Зокрема учасники заходу детально розглянули завдання, обов’язки та права суб’єкта первинного фінансового моніторингу та обмеження власне фінансового моніторингу.

Відгуки від здобувачів вищої освіти:

Маркуш Ноемі, магістрантка І курсу: «Внукова Наталія Миколаївна  дуже доступно подала матеріал лекції на вельми актуальну тему, уміло інтегрувала науковий виклад з демонстрацією практичних кейсів. Наголосила на тому, що фінансовий моніторинг є надзвичайно важливим та допомагає зменшувати ризики заради стабільності компаній зокрема та країни загалом, адже здійснюючи його, банки і небанківські фінансові установи перевіряють клієнтів  та аналізують їхні фінансові операції. У цілому, гостьова лекція була дуже корисною та допомогла нам отримати нові знання та підвищити навички hard skills (вузькоспеціальні компетенції, необхідні для професійної діяльності)».

Вірліч Шандор, магістрант І курсу: «Сьогодні на гостьовій лекції ми мали нагоду поспілкуватися з д.е.н., проф. Внуковою Наталією Миколаївною. Вона наголосила на важливості глибоких знань у фінансовому моніторингу та визначила основну тему лекції – застосування ризик-орієнтованого підходу та секторальних ризиків для бухгалтерів та аудиторів. Пані Наталія також розглянула проблеми, пов’язані з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням поширення зброї масового знищення.  Особливий акцент, під час лекції, здійснено на професійних компетенціях бухгалтера в процесі реалізації фінансового моніторингу. Цей захід допоміг нам краще зрозуміти, як важливо бути уважними та дотримуватися всіх вимог і стандартів у фінансово-економічній сфері».

У сучасних динамічних умовах на перший план вийшла професійна адаптивність, тобто уміння пристосовуватися до змін. Разом із впевненим бекграундом ця здатність набуває ще більшої вагомості. Допитливість і щире бажання вчитися важливе не тільки у професійному середовищі, але й узагалі. Матеріал лекції зацікавив здобувачів вищої освіти, які відчули важливість і перспективність обраної професії.

Дякуємо Внуковій Наталії Миколаївні за цікаву та змістовну лекцію та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar