Як допомагає Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ під час війни

Внаслідок російсько-української війни жителі міст, які зазнали нападу, були змушені покинути свої домівки. У цій нелегкій ситуації наш заклад негайно запропонував свою допомогу та намагався зробити все можливе, щоб допомогти переселенцям, які звернулися до нас.

Більшість біженців – викладачі та співробітники наших партнерських установ в Україні, а також члени їхніх родин.

Ця несподівана ситуація поставила перед закладом нові виклики.

Заклад передав автобус Берегівському районному територіальному центру соціального обслуговування для допомоги в роботі місцевого підрозділу територіальної оборони.

Практично за один день гуртожитки перелаштували зі студентських гуртожитків на місця, придатні для прийому людей, які тікають від війни в Україні. За рахунок власного бюджету інститут обладнав кімнати подушками, ковдрами, постільною білизною, кухні потрібним обладнанням. Керівництво нашого закладу надало переселенцям безкоштовне житло. Крім комфортних, повністю обладнаних кімнат, ми щодня забезпечували їх різними предметами гігієни. Для сімей також були обладнані приміщення для прання одягу та приготування їжі.

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ надав подальші будівлі для розміщення переселенців у населених пунктах: Велика Добронь, Пийтерфолво, Ясіня.

Заклад надав тимчасовий притулок загалом для 711 переселенця.

Інститут забезпечив житлом 366 осіб у своїх гуртожитках у Берегові. Кабінет комп’ютерних технологій у гуртожитку відкрили для мешканців надавши можливість колегам продовжувати роботу в онлайн-режимі, а студентам – брати участь у дистанційному навчанні.

Наразі в нерухомістях, які нажелать інституту в Берегові проживає 21 переселенець. Вони мають статус біженця або приїхали з населених пунктів, де і зараз ведуться активні бойові дії (Харків, Лисичанськ, Одеса, Слов’янськ та ін.).
Працівники закладів вищої освіти тікали разом з родинами, тож наш заклад міг надати безпечне пристановище і багатьом дітям.

Працівники інституту, які за одну ніч стали волонтерами, робили все від них належне, для надання допомоги тим, хто приходив до нас. Вони допомагали у розміщенні переселенців, розподілі кімнат, реєстрації, при необхідності в перекладі, інформації щодо закупівлі продуктів харчування та інших необхідних предметів.

У навчальних центрах нашого закладу в інших населених пунктах переселенцям допомагала місцева влада та громадські організації, у Берегові це завдання лягло на працівників інституту. ЗУІ власними силами вирішив питання догляду за біженцями та звернувся до місцевих організацій, щоб спільно допомогти сім’ям переселенців, які проживали на території закладу, у цій складній, тривожній ситуації.

До квітня заклад не готував їжу для сімей біженців, ми обладнали кухні так, щоб вони могли готувати для себе. Від Діяконійського відділу закарпатського реформатського церковного округу, Асоціації угорської пам’яті у світі, Українсько-закарпатського відділу Організації Екуменічної Допомоги ми отримали продукти харчування, засоби для прибирання, засоби гігієни та чистячі засоби. Але оскільки запаси потихеньку вичерпувалися, довелося шукати інші рішення. Витрати значно збільшили видатки закладу, тому ми звернулися до Державного секретаріату Управління Прем’єр-міністра з питань допомоги переслідуваним християнам та реалізації програми «Hungary Helps» з метою підтримки опіки над сім’ями біженців, які проживають у гуртожитках інституту в Берегові. Через Угорський орден єзуїтів наш заклад отримав підтримку від програми «Hungary Helps», завдяки якій ми змогли двічі на день забезпечити гарячим харчуванням сім’ї переселенців.

Оскільки прийшло багато сімей з маленькими дітьми, ми створили ігровий куточок для дітей іграшками, привезеними з берегівського дитячого садка ім. П. Каталін Франгепан. На спортивному майданчику у внутрішньому дворику інституту також є можливість займатися спортом для маленьких та старших, для чого інститут також надав потрібне спортивне обладнання. Проте привезених іграшок виявилося недостатньо для обох гуртожитків, тому ми визнали за доцільне створити центр дитячої активності в обох гуртожитках інституту, а також у гуртожитках Центру професійної підготовки в Пийтерфолво. До створення ігрових куточків долучилася благодійна організація «Utazó Ficak – Громадянська допомога українським дітям». Члени організації створили дитячі майданчики для дітей переселенців у гуртожитках Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Чотири дитячі куточки було створено в Берегові та один у будівлі Центру професійної підготовки в Пийтерфолво. Крім дитячих іграшок були й інші пожертви, які стали великою допомогою батькам і дітям. Так, серед іншого, мешканцям закладу передали дитяче харчування, засоби дитячої гігієни, казки, постільну білизну, а також набори їжі та дитячі меблі.

На прохання інституту організація “Szent Anna Karitász” підтримала сім’ї з маленькими дітьми підгузками.

Закарпатська обласна військова адміністрація, а також відділ освіти ОВА неодноразово надавали допомогу інституту в Берегові. Вони також передали обладнання для допомоги родинам переселенців, які проживають у гуртожитках інституту (матраци, постільну білизну тощо).

На прохання благодійної організації баптистів зі Сполучених Штатів Америки приїхали волонтери-медики, з метою надання медичної допомоги біженцям, які проживають у гуртожитках інституту Ракоці.

Баптистська благодійна служба також надала продуктові набори для харчування сім’ям переселенців, які проживають у гуртожитках закладу, а також провела серію психологічних лекцій.

Міжнародний екологічний фонд «Життя та здоров’я» в Закарпатській області (NEEKA) допоміг членам сімей, які вимушено залишили домівки, продуктами та гігієнічними наборами, а наш заклад надав технічне та інше обладнання для догляду.

Послідовники Угорського православного екзархату Константинопольського вселенського патріархату зібрали пожертви для тікаючих від війни в Україні, серед чого одяг, ліки, взуття та продукти тривалого зберігання. Частину пожертв передали біженцям, які розмістилися в гуртожитку установи. Іншу частину дирекція закладу передала отцю Віктору Сабо, вікарію Берегівської греко-католицької парафії, який за потреби допоміг розподілити отриману пожертву серед переселенців, які мешкають у Берегові.

Берегівський дитсадок ім. П. Каталін Франгепан, заснований нашим закладом, надав можливість долучитися до навчального процесу дітям із сімей переселенців, які проживають у гуртожитках інституту.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці на прохання бажаючих започаткував 30-годинний курс угорської мови для українських біженців, які проживають у будівлі інституту, ліцею імені Габора Бетлена та ліцею Святого Ф. Потушняка. Навчання проходило з 11 квітня по 20 травня в 3 групах по 42 людини.

Співробітники ГО “Pro Cultura Subcarpathica” провели заняття рукоділлям для сімей біженців, які проживають у гуртожитку Закарпатського угорського інституту. Програма, реалізована за підтримки закладу, дала переселенцям змогу відпочити а також познайомитись із закарпатськими угорськими традиціями.

На прохання навчальних закладів Хустського району інститут надав пожертви ГО «Руками милосердя», за допомогою яких заклад сприяв прийому та розміщенню сімей біженців, які прибували до Хустського району.

Була створена Рада перекладачів із 80 осіб, які намагалися надати всю необхідну допомогу з їх знаннями мови, готували двомовні листівки та працювали перекладачами на кордоні та в потягах, що курсують на лініях угорської залізниці. Наші співробітники також працювали за викликом.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ на прохання відділу освіти Закарпатської ОДА доставив підручники до Будапешта для дітей українських родин, які втекли до Угорщини; щоб навчання рідною мовою для дітей, які тимчасово там проживають, могло і надалі забезпечуватися.

Нещодавно заклад долучився до ініціативи ГО «Асоціація вищих навчальних закладів України», метою якої є забезпечення навчанням та житлом переселенців з тимчасово окупованих територій. У рамках цієї програми 12 студентів отримуватимуть стипендію на денній формі навчання, ще 12 – на заочній.

Вся діяльність та розвиток Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці здійснюється за підтримки Угорщини. Він не отримує державної підтримки чи фінансування з державного бюджету України.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar