У Фаховому коледжі ЗУІ відбулася церемонія вручення дипломів

7 липня студенти спеціальності «Прикладна математика» Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ отримали свій плід навчання – свої дипломи. Церемонія вручення відбулася в Берегівській римо-католицькій церкві.

Захід розпочався з екуменічного богослужіння. Слово Боже проповідували єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії, настоятель римо-католицької парафії у м. Берегове Янош Молнар, єпископ Закарпатської реформатської дієцезії Шандор Зан Фабіан та греко-католицький священик Єнев Левдар.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після спільного виконання національної молитви угорського народу та гімну ЗУІ гостей привітав ректор інституту Степан Черничко.

«У своєму «Гімні миру» Міклош Радноті у 1939 році порівняв мир з ельфійським світлом, швидкоплинною надією, рідкісною коштовністю, у час, коли в небі над Європою скупчувалися темні хмари, а людство все сильніше відчувало жахіття Другої світової війни. Сьогодні війна знову увійшла у наше життя, зброя гуркоче, а примарною надією залишається лише мир на планеті. Однак Ви, дорогі студенти-випускники, сьогодні залишаєте стіни Фахового коледжу, сповнені сил, ентузіазму та енергії. Бажаю Вам не втрачати свого запалу, бути наполегливими і впевнено крокувати вперед, до здійснення своїх мрій, заради яких варто боротися»,

– наголосив він у своїй вітальній промові.

Опісля директорка Фахового коледжу Катерина Шовш підбила підсумки минулого навчального року, підкресливши, що минулі роки підготували чимало випробувань. Спочатку коронавірусні обмеження і як наслідок перехід на дистанційне навчання, потім війна та відключення електроенергії затьмарили студентські роки, однак ті, хто сьогодні отримують свої дипломи, змогли впоратися з усіма викликами.

«Сьогоднішній день – це свято завершення справді насиченого подіями навчального року. Дорогі випускники, можливо, Ви ще цього не усвідомлюєте сповна, але життя тільки починається. Позаду Вас чотири роки, Ви пройшли цей шлях, однак зупинятися на досягнутому не варто, продовжуйте вчитися, вдосконалюйте свої знання і ніколи не звертайте зі шляху до успіху»,

– додала вона.

Голова Берегівської районної ради Кароль Резеш у своїй вітальній промові акцентував увагу на те, наскільки важлива якісна професійно-технічна освіта в сучасному суспільстві. Адже висококваліфікована, підготовлена та здатна до адаптації робоча сила є запорукою та основою для ефективного розвитку демократичного суспільства.

«Від себе особисто та від імені Берегівської районної ради хочу висловити подяку угорському уряду за його зусилля та підтримку, завдяки яким представники угорської нацменшини Закарпаття мають доступ до професійно-технічної освіти європейського рівня, а отже, і можливість залишитися на батьківщині»,

– резюмував він..

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім відбулося вручення похвальних грамот переможцям конкурсів, проведених протягом навчального року, а також нагороди «Студент року», яку цього року отримала студентка третього курсу спеціальності «Туризм» Барбара Леньо.

Опісля вітальних промов високоповажних гостей взяли слово студенти-випускники. Від імені випускників промову виголосив студент спеціальності «Прикладна математика» Йожеф Ковач. Після цього Олександра Гапак виконала на фортепіано Етюд Хачатуряна.

Далі випускники склали урочисту присягу. Потім ректор Степан Черничко та директорка Катерина Шоовш вручили студентам заслужені дипломи.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього студенти третього курсу спеціальності «Прикладна математика» Фахового коледжу попрощалися зі своїми однокурсниками – Емілія Гевеші виступила з промовою, а Мелісса Ізай продекламувала вірш. Програма завершилася виступом хору.

«Обов’язок людини – служити своєму народу, і Ви, випускники, отримали всі необхідні для цього знання. Пишайтеся своїми освітянськими здобутками, дипломами, навчальним закладом, де Ви навчалися, і всім тим, чого Ви навчилися в цьому закладі»,

– зазначив генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі.

Президент ЗУІ Ільдіко Орос почала свою урочисту промову словами Імре Мадача:

«Надія, розчарування, боротьба, невдачі, великий забіг, який триває до могили. Потрібно завжди шукати добро, прекрасне, і не розчаровуватися, коли його не знаходиш – адже це і є життя».

За її словами, сьогоднішні випускники всього лише один рік навчалися в умовах мирного та спокійного життя, далі прийшов ковід та війна, які суттєво вплинули на їхні студентські роки.  Однак, незважаючи на все це, вони успішно подолали перешкоди. Президент завершила свою промову також словами Імре Мадача:

«Я казав Тобі, людино: борись і непохитно вір».

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English