Літературний захід у Філологічному кампусі Інституту Ракоці

Жива література – письменниця Шрек Тімея та поет Марчак Гергель завітали у Філологічний кампус імені Ковтюка Іштвана Закарпатського угорського університету імені Ференца Ракоці ІІ.

Подружжя митців розповіли студентам інституту про початок їхньої літературної діяльності, про видані збірки, про заснування Літературного товариства імені Ковача Вільмоша, а також про їхнє сьогодення.

Письменниця Шрек Тімея розповіла, що в останні роки  велику частину запланованих програм не змогли організувати спочатку із-за коронавіруса і пандемії, а потім із-за війиа, яка триває вже більше року. Отож цей захід у кампусі є великою радістю для них.  На початку зустрічі відзначили 200-ліття з дня народження Шандора Петефі. З цієї нагоди прозвучав вірш поета у виконанні Марчака Гергеля.

Автори, розповідаючи про початок своєї діяльності, згадали про студентські роки, коли разом з  сучасниками-письменниками сідали і обговорювали свої тексти. У 2013 році виникла ідея створення товариства. А вже в 2014 році створили Літературне товариство імені Ковача Вільмоша у берегівському Угорському домі «Європа», де до пандемії і війни організували числені майстер-класи та літературні заходи.

Серед найуспішніших програм були Дні Закарпатської Літератури, а також Онлайн-конкурс читання віршів.  Мета товариства – підтримка молодих митців, які розпочинають свою діяльність, а також створення творчого центру на Закарпатті. Розповіли, що членів товариства вже впізнають не тільки тут вдома, а й на всій території Карпатського басейну.

Шрек Тімея наразі бере участь у програмі «Література Карпатського басейну 12», крім того отримала літературну творчу стипендію імені Моріца Жігмонда на 2023 рік. Марчак Гергель в свою чергу отримує стипендію Угорської академії мистецтв.

Подружжя митців брало участь у діяльності Письменницької академії передового гарнізону ТОВ «Некомерційна організація «підтримка талантів Карпатського басейну», завдяки кому з’явилася їх перша збірка, презентована на літературному заході.

Збірка прози Шрек Тімеї під назвою «Нежива земля» була видана на початку 2019 року, а збірка поезій «Чорна Тиса» Марчака Гергеля  – в кінці 2019 року. Після появи «Чорної Тиси поет був нагороджений премією Гейрец Аттіла, премією Хелідон, а також отримав Премію найвищого ступеня Угорської академії мистецтв.

Крім цього Марчак Гергель видав ще дві збірки: поезії для дітей «Пансіонат Потто» з допомогою видавництва Орфеус, а також статті, відгуки, зібрані в одну книгу під назвою «Важка традиція», що з’явилася з допомогою видавництва Інтермікс.

Обоє наголосили: якщо є серед слухачів студенти, які мають талант до літератури, то нехай звертаються до Літературного товариства Ковача Вільмоша.

В кінці студенти мали змогу задати свої питання митцям.

Сабо Ката

Kárpátalja.ma

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English