Майстер-класи з рукоділля, закарпатські танці та презентація книги на Національних зборах угорців

Такими заходами продовжилася програма Національних зборах угорців 12 серпня.

День розпочався з богослужіння, яке провів настоятель реформатської церкви, опісля відбулася низка цікавих доповідей на різні теми, а також кілька не менш пізнавальних занять у наметі громадської організації «Про Культура Субкарпатіка». Викладачка рукоділля Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Андреа Мештер провела для дітей різноманітні майстер-класи з рукоділля, а викладачка народного співу Ержебет Кокаш підготувала малечі захопливі народні ігри.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Тим часом, до намету ЗУІ завітав Держсекретар з питань національної безпеки Арпад Янош Потапі, який оглянув експозицію інституту та надбання ансамблю «Кокаш Банда».

Потім на гостей чекав смачний обід: Роберт та Ільдіко Пушкаш влаштували дегустацію традиційної закарпатської страви – капосташпосуль (суп із квашеної капусти з копченостями та квасолею – ред.). У другій половині дня ансамбль «Кокаш Банда» повів присутніх у світ закарпатських танців. На початку танцювальної програми Ержебет Кокаш розповіла присутнім про історію виникнення танців.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього відбулася презентація книги «Боротьба за виживання. Закарпатські угорці (1944-2022 рр.)», над створенням якої працювали: ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ проф. Степан Черничко, президент ЗУІ Ільдіко Орос, доцент ЗУІ, директор Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі д-р Ержебет Молнар Д., доцент ЗУІ, директорка благодійного фонду «ГЕНІУС» д-р Наталя Вараді та викладачка ЗУІ, секретарка Товариства угорської культури Закарпаття з питань політики та комунікації Кароліна Дорчі. Детальніше про кожен розділ книги розповіли депутатка Європарламенту Андреа Бочкор, а також Ільдіко Орос та Наталія Вароді. Андреа Бочкор поділилася історією створення книги, Наталія Вароді презентувала розділи книги, які охоплюють період життя угорців з 1944 по 1991 роки, а Ільдіко Орос на прикладах життя власної родини розповіла про повсякденне життя Закарпаття у 20-му столітті, а також представила розділи книги, які охоплюють період з 1991 по 2022 роки.

Крім того, наш інститут підготував для гостей цілоденний кінопоказ фільмів на закарпатську тематику. Фільмами дня стали стрічки каналу «21TV Ужгород»: «Приречені на життя – документальний фільм про ТУКЗ-КМКС» та «Дуб – документальний фільм про зародження ідеї заснування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ». Режисером фільмів виступив Міхай К. Дебрецені.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English