В Угорщини завершилися Національні збори угорців

З 11 по 13 серпня 2023 року в Національному історико-меморіальному парку у с. Опустасер за організації Фонду «Вільний університет з національної оборони» відбуваються дев’яті Національні збори угорців (НЗУ). Захід проводиться з метою підвищення соціальної стійкості угорського народу в кризові часи, а також для того, аби продемонстраувати різноманіття угорської культури.

Офіціне зактриття заходу відбулося 13 серпня.

День розпочався з богослужіння, яке провів настоятель реформатської церкви, опісля відбулася низка цікавих доповідей на різні теми. В рамках серії заходів присутні мали змогу познайомитися з культурними надбаннями Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, а також дізналися більше про діяльність ГО «Про Культура Субкарпатіка», благодійного фонду «ГЕНІУС», Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур», Центру професійно-технічної освіти ім. Егана Еде ЗУІ, гімназії ім. Каталін П. Франгепан та Закарпатського угорського ліцею.

Крім того, відбулася презентація книги «Боротьба за виживання. Закарпатські угорці (1944-2022 рр.)». Серед інших не менш цікавих програм, учасники заходів взяли участь у заняттґх, де познайомилися ближче з техніками народного малювання, народними піснями, а також спробували себе у дитячих іграх. Ба більше, наш інститут підготував для гостей цілоденний кінопоказ фільмів на закарпатську тематику. Відтак, присутні переглянули фільм «Байстрюк сатани», створена за мотивами п’єси Мігаля Золтана Надя, наприкінці якого відбулася зустріч з головною актрисою стрічки, акторкою Закарпатського угорського драматичного театру, лауреатом премії імені Марії Ясої Вікторією Тарпай. Крім того, відбувся показ стрічок каналу «21TV Ужгород»: «Приречені на життя – документальний фільм про ТУКЗ-КМКС» та «Дуб – документальний фільм про зародження ідеї заснування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ».

Останній день заходу присвятили дитячим іграм та урокам з рукоділля, що проходили у наметі ГО «Про Культура Субкарпатіка».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English