В Угорщини розпочалися Національні збори угорців

З 11 по 13 серпня 2023 року в Національному історико-меморіальному парку у с. Опустасер за організації Фонду «Вільний університет з національної оборони» відбуваються дев’яті Національні збори угорців (НЗУ). Захід проводиться з метою підвищення соціальної стійкості угорського народу в кризові часи, а також для того, аби продемонстраувати різноманіття угорської культури.

Офіційне відкриття заходу відбулося 11 серпня. Першими гостей привітали засновник Фонду Національного університету вільного від оборони Ференц Вукіч, члени кураторії Генрік Неймет та Іштван Андраші.

Після привітальних промов учасники мали змогу прослухати тематичні доповіді відповідно до своїх інтересів. У рамках заходу взяли участь Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та його структурні підрозділи. Про незвідане для нас Закарпаття розповіла президент навчального закладу Ільдіко Орос. У своїй доповіді привідкрила завісу історії Закарпаття, яке внаслідок підписання Тріанонського мирного договору потрапило до складу іншої держави.

Потім слово взяла співробітниця громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Молнар, яка ознайомила присутніх з роботою організації. Директорка благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді розповіла про проєкти фонду та діяльність з виховання талановитих дітей Закарпаття. Про діяльність Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» розповіла очільниця закладу Анджеліка Кепич. А представниця туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» Ванесса Бірток ознайомила присутніх з діяльністю ЗУІ та роботою туристично-інформаційного центру. Директор Центру професійно-технічної освіти ім. Егана Еде ЗУІ Янош Балог детально охарактеризував напрямки роботи закладу. А опісля в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреа Якаб розповіла про функціонування гімназії та Закарпатського угорського ліцею.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього викладач кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ Барнабаш Кейс провів аудиторію у світ закарпатської етнографії та розповів про особливості народних костюмів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Крім того, наш інститут підготував для гостей цілоденний кінопоказ фільмів на закарпатську тематику. Фільмом дня стала стрічка “Байстрюк сатани“, створена за мотивами п’єси Мігаля Золтана Надя, а наприкінці показу відбулася зустріч з головною актрисою стрічки, акторкою Закарпатського угорського драматичного театру, лауреатом премії імені Марії Ясої Вікторією Тарпай. Модератором зустрічі стала Наталія Вароді.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English