“Маленький робот” – захід в честь жертв сталінських репресій

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, громадська організація “Про Культура Субкарпатіка”, мерія міста Берегова та історичні церкви 18 листопада спільно вшанували пам’ять жертв “Маленького робота”.

На початку заходу присутні поклали на подвір’ї ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ вінок до  скульптури Петера Матла «В Гужі», яка є символом людини, яка втратила свободу.

«Восени 1944 року майже з кожної закарпатської родини вирушили люди, вважаючи, що вони йдуть на роботу. Багато з них загинули або отримали духовні та фізичні травми. Ті, хто повернулися додому, довго не наважувалися розповідати про пережиті жахи»

– згадував про постраждалих ректор нашого закладу Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля відбулося екуменічне богослужіння у берегівській реформатській церкві. Римсько-католицький парох Янош Молнар, греко-католицький парох Іштван Мароші та реформатський священник Ференц Тарацкезі згадали тих, хто навіть у важкі часи не зрікся своєї віри. Після цього вони попросили благословення на життя присутніх.

«Сьогоднішнє вшанування є особливим, тому що сьогодні ми згадуємо не лише жертви “Маленького робота” а й жертви російсько-української війни»

– підкреслила Ілдіко Орос, президент ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ. Відтак присутні хвилиною мовчання вшанували полеглих у роки каторжних робіт і сьогодні в боях.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці богослужіння присутні по черзі зачитали імена понад 300 жертв з Берегова, єдиним гріхом яких було те, що вони народилися угорцями, після чого на передвір’ї реформатської церкви присутні поклали вінки пам’яті.

Після богослужіння відбулася процесія по центральній площі міста.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar