XIX Конференція молодих науковців Закарпаття

З нагоди Дня угорської науки ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ та БФ “Геніус” провів XIX. Конференцію молодих угорських дослідників Закарпаття. Захід відбувся 11 листопада в центральній читальній залі Бібліотечно-інформаційного центру імені Яноша Опацої Чере.

Присутніх привітала директор фонду Наталія Вароді. Вона зазначила, що з червня по жовтень заявки на участь у конференції могли подавати науковці із Закарпаття, які не старші 35 років і мають базову освіту, але ще не мають наукового ступеня. За цей час намір виступити виявили 16 осіб. Слова Йожефа Бачкаі, Генерального консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, та Іштвана Дєбнара, керівника дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові, передав присутнім берегівський консул Матяш Сюрош.

“Наука служить людству. Ті, хто займається наукою, будуть більш гнучкими та адаптованими до викликів світу”

– підкреслив Тамаш Вайсбург, президент Національної наукової студентської ради.

Після привітань робота розпочалася у двох секціях – гуманітарні та природничі науки. У секції гуманітарних наук першою Бернадетт Біро представила “Процес змін використання імен у c. Федорове на основі реєстрових та архівних документів”. Після неї виступила Едіт Хрещтякне Гайду, яка представила “Зв’язок між спільним та власним господарством колгоспі “Мир” в с. Лоня (Угорщина). Інгрід Леврінц розповідала про появу ОБСЄ в Україні в 1940-1944 роках. Ерік Марусич розповідав про діяльність Партії “Стрілохрест” у Виноргадові. Іштван Потокі прочитав лекцію про соціальну мобільність жінок за часів Яноша Кадара. Аттіла Тот та Аннамарія Лінк виступили з доповіддю про зміни етнічного та релігійного складу населення Закарпаття. Лідія Тот розповіла про відмінності між сільською та міською угорською громадою Закарпаття у плані народження дітей. Крістіан Вароді представив своє дослідження, яке проводив серед студентів-філологів інституту.

У секції природничих наук Генрієтта Бан прочитала лекцію про фізичні параметри кристалів із шаруватою структурою. Присутні мали змогу ознайомитися з роботою Клари Доктор «Дослідження рослинності терикону в околицях с. Мужієво». Камілла Кутоші описала місця проживання бабок в околицях с.Тисобикень. Корнелія Луцюк-Гусар доповідала про дизайн нових типів поліуретанів. Ференц Молнар розповів про дослідження вмісту нітратів у підземних водах. Іштван Мозговой прочитав лекцію про групові алгебри та їхні метаабелеві одиничні групи. У своїй презентації Евелін Шідо розглянула властивості цинку та кобальту.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після доповідей керівники секцій оцінили та узагальнили доповіді та надали юним дослідникам корисні поради.

На завершенні конференції відбулося вручення сертифікатів.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar