Наш рік: Підбиваємо події року із завідувачем кафедри географії та туризму Йосипом Молнаром

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У наступній публікації про події року розповідає завідувач кафедри географії та туризму Йосипом Молнаром.

Охарактеризуйте події, які відбулися на кафедрі географії та туризму впродовж року.

– 2023 рік був важким, сповненим випробувань, які спричинила війна, разом з тим – продуктивним та плідним. Триває процес акредитації магістерської програми «Середня освіта. Географія», і ми інтенсивно працюємо над тим, аби успішно пройти цю процедуру.

Ми змогли повністю організувати наші традиційні заходи. Ми взяли участь у Дні відкритих дверей, організованому ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, Закарпатській науковій студентській конференції, роботі секції «Науки про Землю і туризм», підготовці фіналу конкурсу з географії та краєзнавства Карпатського басейну імені Пала Телекі, влаштували захід, присвячений Дню Землі. Відзначили Всесвітній день екскурсовода та Всесвітній день туризму. Організували перший тур Всеукраїнської студентської олімпіади серед студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальностями «Географія» та «Туризм». З доповіддю в рамках програми «Erasmus+» виступили викладачі Університету імені Етвеша Лоранда д-р Роберт Мейсарош та д-р Габор Салкаі. Особливо великим успіхом користувалася доповідь екскурсовода Шамуеля Горкаі, присвячена до Всесвітнього дня туризму.

Крім того, наші студенти разом із викладачами впродовж навчального року гідно представили навчальний заклад на міжнародних конференціях у Львові, Парижі, Бостоні та Брайтоні.

Які прогнози на наступний рік?       

– Як я вже згадував, наразі триває акредитація однієї з наших спеціалізацій, і ми впевнені в її позитивному результаті. Крім того, сподіваємося, що нам вдасться досягти поставлених цілей, вдасться реалізувати заплановані програми, збільшити кількість студентів у наступному році. Окремо варто відзначити посильну підтримку нашої кафедри з боку керівництва ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

A. К.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar