Наш рік: Підбиваємо події року із завідувачкою кафедри біології та хімії Ержебет Когут

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. Цього разу події року підбиваємо із завідувачкою кафедри біології та хімії Ержебет Когут.

Якими досягнення славиться кафедра?

– Роботу нашої кафедри за минулий рік умовно можна поділити на 3 частини.

У першій частині я хотіла б торкнутися теми освіти та наукових досліджень. У цьому плані ми прожили дуже успішний рік, оскільки досягли більшості поставлених цілей. Кількість наших студентів збільшилася, а на бакалаврському рівні, окрім базових програм із біології та хімії, уже другий рік поспіль триває підготовка вчителів природничих дисциплін. Наші випускники успішно склали державні іспити і отримали дипломи бакалавра та магістра. Важливою частиною нашої навчальної програми є польові практики, які дають студентам можливість закріпити свої теоретичні знання та застосувати їх на практиці, а також познайомитися з природними цінностями Закарпаття. Можу сказати, що цього року, незважаючи на всім відомі труднощі, ми успішно провели всі заплановані польові заняття. Та робота на цьому не зупиняється, наразі ми готуємося до акредитації ще двох навчальних програм.

Що стосується наукової роботи, то і в цій царині ми досягли неабияких результатів: 25 статей наших співробітників опубліковано у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях та кілька методичних публікацій і монографій побачили світ за редакцією наших колег.

Серед досліджень, проведених кафедрою у співпраці з Науково-дослідним центром імені Іштвана Фодора, особливо хочеться виділити дослідження з дослідження популяції білолобого сокола на Закарпатті, результати якого були детально представлені директором центру Степаном Коложварі на нашій традиційній конференції, присвяченій Дню угорської науки. Серед здобутків наших колег варто відзначити три монографії, в яких подається узагальнений аналіз результатів наукових досліджень, проведених у низці галузей: фауни Дийдівського орнітологічного заповідника «Товар», енергетичної характеристики приземних вітрових полів Закарпаття, властивостей надпровідників. Тут я хотіла б звернути увагу на публікації, доступні на сайті Інституту, які відображають результати наукової діяльності, що проводиться на базі кафедри та науко-дослідного центру.

Окремо хотілося б сказати кілька слів про просвітницьку діяльність із питань охорони довкілля, яку ми проводимо у нашій кафедрі. Ми реалізували низку програм для студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, учнів початкових та загальноосвітніх шкіл, а також для вихованців ДНЗ. Ми організували низку просвітницьких заходів, таких як День Землі, залучивши до проведення цих нашої кафедри. У рамках Дня відкритих дверей, який відбувся в жовтні, наші студенти першого та старших курсів дізналися більше про колекціонування рослин Ботанічного саду ім. Йожефа Сікури, виставку закарпатських науковців, наукову діяльність, яка проводиться на базі саду, а також про практичні форми екологічної освіти. Гарною нагодою для підвищення екологічних та професійних навичок став професійний день аранжування квітів, який відбувся у грудні.

У наших різноманітних заняттях з екологічної освіти загалом узяли участь понад 500 учнів початкових та загальноосвітніх шкіл. Сесії екологічної просвіти відбувалися на базі Великодобронської лісової школи, Ботанічного саду ім. Йожефа Сікури, зоологічного музею та ботанічного саду кафедри біології та хімії. На сьогоднішній день ми беремо участь у реалізації спільного проєкту з екологічної освіти з Мішкольцькою реформатською гімназією та студентським гуртожитком імені Йожефа Леваї.

Для дітей дошкільного віку ми запустили програму «Сад у дитячому садку» в партнерстві зі початкою школою та дитячим садком гімназії імені Каталін П. Франгепан.

І наостанок, підбиваючи підсумки діяльності з організації роботи з обдарованими студентами на кафедрі, можна констатувати, що нам вдалося досягти значних успіхів. Тринадцять наших студентів узяли участь у роботі Національної студентської наукової конференції, що проходила в Угорщині. Двоє з наших студентів за ОКР «магістр» представили результати своїх досліджень у рамках конкурсної програми, а решта учасників познайомилися з особливостями наукового дослідження як спостерігачі. Популярністю серед наших студентів також користуються програма Закарпатського угорського гуртожитку імені Ілони Зріні та конференція молодих дослідників.

У рамках реалізації програми розвитку талановитої молоді ми також організували захід «Ніч дослідників», покликаний популяризувати професію науковця серед широкої аудиторії. Конференція до Дня науки була зосереджена на ознайомленні наших студентів із науковими дисциплінами, з якими вони не стикаються у традиційній освіті. На цій конференції ми надали можливість нашим магістрантам представити результати своїх досліджень у рамках постерної сесії.

Що стосується роботи з талановитими учнями початкових та загальноосвітніх шкіл, можна відзначити організацію та проведення олімпіад Карпатського басейну з біології та хімії імені Отто Германа та Дьєрдя Гевеші, які відбулися завдяки співпраці з благодійним фондом «ГЕНІУС». Крім того, наша кафедра взяла на себе відповідальність за розробку навчальних матеріалів для проведення традиційних вікендів для талановитих учнів, котрі цікавляться біологією. У співпраці із Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством ми організували олімпіади з біології та хімії, завдання для яких підготували співробітники кафедри. До організації табору з популяризації природничих наук також долучилися наші колеги та студенти. Ми також зробили значний внесок у підготовку підручників для початкових класів. Наші викладачі прочитали низку лекцій з охорони довкілля для учнів загальноосвітніх шкіл.

Ми також постійно поповнюємо інвентар ботанічного саду та лісової школи, постійно працюємо над розробкою планів заходів. Нещодавно встановили метеорологічну станцію, яка дасть нам змогу складати синоптичні прогнози в майбутньому.

Які прогнози на наступний рік?

– Я однозначно розраховую на те, що ми зможемо успішно реалізовувати наші навчальні програми, продовжувати здійснювати наукові дослідження та розробки. Ми сподіваємося, що ще більше абітурієнтів оберуть наші навчальні пропозиції. Ми також хотіли б розвивати й розширювати нашу базу, вдосконалювати навчальну програму з природничих дисциплін і проводити екологічні освітні проєкти й надалі.

Ми також плануємо запустити свій науковий журнал на кафедрі біології та хімії і організувати наші традиційні програми, які маю попит у колі молоді.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar