Наш рік: Підбиваємо події року із завідувачкою кафедри філології Аніко Берегсасі

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У нижче поданій публікації про події року розповідає завідувачка кафедри філології Аніко Берегсасі.

Як минув 2023 рік для кафедри філології?

Позаду кафедри філології складний, але загалом успішний рік. Оскільки наша кафедра одна з найбільших у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, то й наша діяльність та досягнення теж багатогранні. На кафедрі реалізується сім навчальних програм та чотири програми подвійного типу навчання, на яких загалом навчається 416 студентів та працює 42 викладачі. Педпрацівники не лише здійснюють викладацьку, але й академічну, методичну, культурну та літературну діяльність.

Я не маю звички зациклюватися на труднощах, ми, філологи, намагаємося знайти вихід із будь-якої ситуації. Серед найважливіших досягнень минулого року, не заглиблюючись у деталі, варто згадати наукову конференцію, присвячену пам’яті засновника кафедри філології Іштвана Ковтюка, на якій філолгічному кампусу урочисто присвоїли ім’я професора-філолога.  Крім того, ми уклали та затвердили з Мішкольцьким університетом офіційні навчальні плани чотирьох програм підготовки фахівців з подвійним дипломом, на яких наразі навчається 22 студенти. Вісім студентів закінчили навчання на кафедрі філології з відзнакою. Вступна кампанія пройшла успішно, на перший курс зараховано 121 нового студента, хоча вимоги були більш суворими, ніж у попередньому році, оскільки обов’язковою умовою для вступу на бакалаврат було наявність сертифіката про складання мультипредметного тесту, а для вступу на магістратуру – сертифіката про складання ЄВІ.

Також варто звернути увагу на досягнення на науковій ниві. Ректор нашого інституту, професор кафедри філології, академік Степан Черничко виголосив свою інавгураційну промову в Угорській академії наук у травні цього року. Цьогоріч троє співробітників нашої кафедри здобули вчені звання доцента, один – звання професора, а ще двоє – доктора філософії. Науково-дослідна діяльність кафедри має вагомі та наочні результати як в Україні, так і на міжнародному рівні: у 2023 році співробітники кафедри опублікували 17 статей у виданнях, що індексуються в наукометричних базах даних «Scopus або Web of Science», 11 з яких вийшли друком у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз. На сторінках наукових журналах України категорії «Б» опублікувалися роботи 25 наших викладачів, а в іноземних виданнях світ побачили результати досліджень 13 наших колег. Крім того, співробітники кафедри опублікували 5 монографій, уклали словник філологічних термінів та підготували три літературознавчі антології. 18 грудня ми провели підсумкову презентацію нашої роботи за рік, на якій було представлено 23 науково-методичні видання, що вийшли друком на кафедрі в цьому році.

Одним із наших найбільш вагомих досягнень є те, що науковий журнал кафедри «Acta Academie Beregsasiensis. Philologica», який виходить вже другий рік поспіль, а цього року світ побачили два випуски, у жовтні отримав від Міністерства освіти України статус фахового видання та увійшов до переліку найважливіших наукометричних баз.

Цього року кафедра досягла значного прогресу й у сфері міжнародного співробітництва. Кафедра філології та Науково-дослідний центр імені Антала Годинки організували онлайн-курси для студентів та викладачів за участі всесвітньо відомих лекторів у своїх галузях, таких як Сюсан Гал та Пол Керсвілл. На відділенні англійської філології професор Ніагарського університету (США) Курт А. Стагура в осінньому семестрі прочитав курс лекцій із дисципліни «Країнознавство».

Ще однією успішною подією в житті кафедри в цьому навчальному році, на мою думку, є те, що факультативні мовні курси мають велику популярність. Ми організували курси з української, англійської, німецької, угорської мови як іноземної, словацької, підготовчі курси до ЄВІ з англійської мови та ЄВІ з української мови, у яких загалом узяло участь 312 студентів.

Кафедра філології завжди приділяла особливу увагу питанням підготовки молодих науковців. Наразі на кафедрі працює 17 викладачів, які є випускниками ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, більшість із них уже мають наукові ступені та/або вчені звання. Цього року кафедра також досягла вагомих академічних результатів: 15 студентів узяли участь у наукових конференціях, наукові роботи яких посіли перше та друге місця на Науковій студентській конференції, ми виграли конкурс дипломних робіт, роботи студентів відділення угорської філології були опубліковані у престижних журналах та антологіях, а студенти відділення англійської філології посіли призові місця на Всеукраїнського шекспірівського конкурсу студентських дослідницьких і креативних проєктів імені Віталія Кейса та Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з перекладу. За рішенням Вченої ради ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у весняному семестрі четверо наших студентів отримали почесні грамоти за академічні та літературні досягнення. У 2023 році ми організували дві наукові студентські конференції, одну – для здобувачів освіти за ОКР «Магістр», іншу – для здобувачів ступеня «Бакалавр».

Традиційно кафедра філології організовує та проводить безліч культурних заходів. У 2023 році ми провели урочистості з нагоди Всесвітнього дня рідної мови, Дня угорської поезії, днів народження Т. Шевченка та В. Шекспіра, Дня української писемності та мови, Дня угорської науки та Дня угорської мови, а у весняному та осінньому семестрах популяризували українську літературу, організовуючи музично-літературні вечори. У грудні ми організували різдвяний ярмарок ремесел за участю особливих гостей – Діда Мороза та його Крампусу, – який викликав велике захват у студентів та дітей наших колег. А відділення англійської філології цього року знову організувало різдвяну програму декількома мовами одночасно.

Які прогнози на наступний рік?

Чого я очікую, чи радше на що сподіваюся, у наступному році стосовно діяльності кафедри? Насамперед, маю надію, що ми зможемо продовжити розпочату роботу, і що наприкінці навчального року ми зможемо разом порадіти за успіхи наших студентів на церемонії вручення дипломів.

У 2024 році ми відзначатимемо ювілей – 20-ту річницю з дня початку підготовки вчителів угорської та української мов, а також 30-ту річницю з дня початку підготовки вчителів англійської мови. Щоб відзначити цю подію, ми маємо низку планів, які потрібно реалізувати.

Крім того, маю надію, що вперше в історії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ наприкінці навчального року на кафедрі філології будуть вручені перші дипломи за магістерською програмою подвійних дипломів, яка реалізується в рамках співпраці з Мішкольцьким університетом. Сподіваюся, що під час вступної кампанії наступного року абітурієнти оберуть саме нашу кафедру філології.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar