Відбулося чергове засідання Вченої ради ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

20 грудня відбулося чергове засідання Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Засідання відкрив ректор Степан Черничко, який спершу привітав учасників зібрання, а потім ознайомив їх із порядком денним.

Спершу секретар Вченої ради Олександр Бергхауер прозвітував про виконання рішень Вченої ради та наказів ректора і президента ЗУІ. У своїй доповіді окрему увагу приділив важливості виконання поточних завдань та дотримання термінів їх реалізації.

Потім Вчена рада розглянула питання присвоєння вчених звань викладачам ЗУІ, з переліком кандидатів присутніх ознайомив проректор із наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ Дюла Фодор. У рамках розгляду цього пункту порядку денного, учасники проголосували за присвоєння звання доцента заступниці завідувача кафедри обліку і аудиту Габріеллі Лоскоріх.

Опісля цього, слово взяла президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка спершу побажала щасливих різдвяно-новорічних свят, а потім охарактеризувала плани на наступний період.

У подальшій частині заходу Дюла Фодор прозвітував про виконання цільових показників ефективності діяльності ЗУІ на 2023 рік. За його словами, за останній навчальний рік навчальний заклад показав хороші результати, оскільки в так званій системі «Webometrics», яка ранжує понад 31 тисячу вищих навчальних закладів по всьому світу, ЗУІ ім. Ракоці ІІ піднявся на 1700 позицій вгору в порівнянні з минулорічними показниками. На європейському рівні, серед 7000 закладів, інститут займає 3016 місце, що означає, що заклад піднявся на 400 позицій порівняно з показниками торішнього рейтингу. В Україні, де налічується 300 вищих навчальних закладів, ми посідаємо 155 місце, що на 16 позицій вище, ніж у минулому році.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Детальніше про наступний пункт порядку денного ознайомив голова Ради із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Імре Сакал, який розповів про акредитацію освітніх програм та охаректизував особливості міжнародного постакредаційного інституцького моніторингу.

У рамках розгляду наступного порядку денного під головуванням проректор із навчально-методичної роботи ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Адальберта Раца присутні обговорили та затвердили внесення змін та доповнень до положень, а також розглянули питання внесення змін у структуру навчального року.

Крім цього, Імре Сакал прозвітував про результати рейтингового оцінювання науково-педагогічних працівників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у 2023 році.

Потім присутні заслухали звіти про результати діяльності структурних підрозділів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ за 2022/2023 навчальний рік – відділу контингенту студентів; Приймальної комісії; Центру організації культурно-масових заходів та маркетингу імені Шандора Фодо; Психологічної служби; Центру професійної підготовки імені Еде Егана; Профспілки працівників; Ради із забезпечення якості вищої освіти та Студентського самоврядування ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Наступним пунктом порядку денного порядку стало  присвоєння звання «Професор-емерит»/«Професорка-емерит», у рамках розгляду якого під головування президента ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ учасники затвердили кандидатів на отримання найвищого наукового ступеня.

Потім проректор Дюла Фодор порушив питання про присвоєння нагород ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, аби висунути кандидатів на отримання таких нагород, церемонія вручення яких відбудеться в рамках серії заходів «Дні Ракоці».

Згодом Вчена рада розглянула та затвердила внесення змін у назвах структурних підрозділів під головуванням Дюли Фодор.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля цього проректор запропонував розглянути питання встановлення еквівалентності документа про освіту, виданого за кордоном викладачці кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Наталії Вароді.

Останнім розглянули питання науково-методичних видань на основі подань кафедр та НДЦ, яке висвітлив проректор Дюла Фодор. За його словами, свою кваліфікацію підтвердили 36 викладачів 4 кафедр та взяли участь у програмах мобільності. У рамках розгляду пункту порядку денного Вчена рада проголосувала за  затвердження кредитів за результатами професійного розвитку та проходження курсів підвищення кваліфікації співробітників ЗУІ.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar