Наукова мовознавча бібліотека поповнилася новою монографією

Нещодавно вийшла друком монографія доцента англійського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ доктора філософії Ілони Лехнер «Мораль і лінгвістика. Метафорична концептуалізація поняття «мораль» в угорській та німецькій мовах».

Монографія написана на основі дисертації для здобуття ступеня доктора філософії на тему «Метафорична концептуалізація поняття «мораль» в угорській і німецькій мовах», захищеної з відзнакою в Будапештському університеті ім. Лоранда Етвеша 25 червня 2020 року.

Рецензентами наукового видання виступили відомі науковці Угорщини та Закарпаття, серед них професор кафедри американістики Інституту англо-американських студій Університету ім. Лоранда Етвеша, доктор Золтан Кевечеш, габільована професорка кафедри німецької мови Інституту германських студій Університету ім. Лоранда Етвеша доктор Ріта Брдарней Сабов та кандидат філологічних наук, доцент відділення угорського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Аніта Марку.

У монографії обсягом 10,5 авторських аркушів науковиця досліджує метафоричну концептуалізацію терміна «мораль» в угорській та німецькій мовах. Розкриває зміст поняття “мораль” з точки зору когнітивної лінгвістики, наголошуючи, зокрема, на фундаментальній ролі когнітивної лінгвістики у формуванні філософського та етичного мислення. Для досягнення поставленої мети авторка використала метод корпусного та системного аналізу

Наукове видання підготовлено до друку видавничим відділом та кафедрою філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ за рішенням Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Публікація монографії відбулася за підтримки Угорської академії наук в рамках програми підтримки видавничої справи «Домус», реалізованої у 2022 році.

Наукова публікація доступна до завантаження у форматі PDF з платформи репозитарію РЕАЛ Бібліотечно-інформаційного центру Угорської академії наук та репозитаріїю наукових публікацій Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Олександр Добош,
начальник видавничого відділу
Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar