Наукове надбання ЗУІ поповнилося новим виданням: вийшла друком монографія Іштвана Гаднадя під назвою «Енергетична характеристика приповерхневого вітрового поля на Закарпатті»

Днями за сприяння Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці вийшла друком угорськомовна монографія кандидата біологічних наук, доцент кафедри біології та хімії ЗУІ Іштвана Гаднадя під назвою «Енергетична характеристика приповерхневого вітрового поля на Закарпатті».

Рукопис наукового видання пройшов вичитку фахівцями з Угорщини та Закарпаття:

доцентом кафедри будівництва та інженерії споруд Дебреценського університету, кандидатом технічних наук Імре Чакі, ад’юктантом кафедри метеорології Інституту географії Дебреценського університету, кандидатом географічних наук Іштваном Лазарем, завідувачем кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, кандидатом географічних наук Йосипом Молнаром. Видання підготовлено до друку видавничим відділом Закарпатського угорського інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ, Науково-дослідним центром ім. Іштвана Фодора та кафедрою біології та хімії.

У вступі та першому розділі монографії в ілюстрованій формі подані характеристики та динаміка розвитку відновлюваних джерел енергії – переважно вітрової – у світі, в Європі, в Україні та на Закарпатті. У наступних розділах, присвячених методології та результатам досліджень, автор знайомить читача з характеристиками приземного вітрового поля, які можна використовувати при плануванні та розвитку вітроенергетики на Закарпатті з огляду на перспективи використання енергії вітру та вибору найбільш оптимальних територій для розміщення ВЕС.

Наукову публікацію можуть використовувати як дослідники, так і представники галузі, розробники стратегій, викладачі університетів та інститутів, студенти, а також всі зацікавлені особи.

Друк книги відбувся завдяки підтримці Академії наук Угорщини в рамках грантового конкурсу з підтримки книговидавничої справи «Domus 2022».

Монографія знаходиться у вільному доступі для перегляду та завантаження у форматі PDF на сайті Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та у матеріалах Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора.

Від імені колективу Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора та кафедри біології та хімії висловлюємо щирі вітання автору!

Науково-дослідний центр ім. Іштвана Фодора,
Кафедра біології та хімії

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar