У ЗУІ ім. Ф. Ракоці II влаштували освітянську конференцію

1-3 березня за організації Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства (ЗУПТ) відбулася конференція для освітян, які працюють у закладах освіти населених пунктів компактного проживання угорських національних меншин. Захід відбувся на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Офіційне відкриття конференції відбулося 2 березня. Цього ж дня стартували Дні музичного інструменту та освіти «Туліпан», організовані Дитячою школою мистецтв угорського народу «Туліпан Танода». З нагоди цих двох подій учасників заходу привітали провідний консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко та директорка дитячої школи мистецтв Анджеліка Кепич.

Потім слово взяла заступниця Державного секретаря з питань освіти, дослідниця в галузі педагогіки, викладачка народних танців, ініціаторки та авторки програми «Поклади це так!» д-р Каталін Балатоні, яка у своїй доповіді звернула увагу на важливість угорських народних традицій.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наступною доповідачкою стала голова ЗУПТ та президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіка Орос, яка спершу привітала присутніх, а потім прочитала лекцію на тему: «Освіта рідною мовою на Закарпатті». У своїй доповіді лекторка торкнулася питання змісту шкільних програм, способів вирішення нових викликів та їх складових, наголосивши, що ЗУІ ім. Ф. Ракоці у питаннях, пов’язаних зі здобуттям освіти угорською мовою, є основним двигуном і осередком угорськомовної освіти, однак звернула увагу на те, що слід активно розширювати можливості для розвитку навичок та здобуття нових знань. Однією з таких можливостей є проведення позашкільних програм, реалізованих, наприклад, мережею шкіл мистецтв «Туліпан Танода», або вихідних для талановитих школярів, воркшопів та літніх таборів, організованих ЗУПТ та благодійним фондом «ГЕНІУС».

«Ми знаємо, що становище угорців Закарпаття є непростим, але ми залишаємося на своїх місцях і виконуємо свої завдання. Ми опинилися в ситуації, яка склалася не з нашої вини, тому у нас є тільки одне завдання: щодня позитивно реагувати на виклики, які постають перед нами, і зробити все від нас залежне, аби ні в чому не винні діти не відчували цих труднощів на собі»,

– зазначила вона.

Окрім того, на конференції прозвучали доповіді акторів Закарпатського угорського драматичного театру, викладачів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, директорки гімназії імені Каталін П. Франгепан та бібліотекарки Гатянської бібліотеки. У конференції, яка одночасно стала майданчиком для проведення семінару, взяли участь 20 вчителів, переважна більшість яких працюють у недільних школах.

Наприкінці програми роботу конференції підсумувала Марія Такач.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar