Соціолог Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відвідала кафедру нової та новітньої історії Будапештського університету ім. Лоранда Етвеша

У рамках програми освітньої мобільності Еразмус+ Корнелія Гіреш-Ласло, доцент кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, керівник науково-дослідного центру ім. Антала Годинки, відвідала кафедру нової та новітньої історії Угорщини в Будапештському університеті ім. Лоранда Етвеша у період з 21 по 27 листопада 2022 року. Тісна співпраця між двома кафедрами була налагоджена з моменту заснування інституту, а після приєднання Берегівського інституту до програми Еразмус+ ця співпраця отримала подальший розвиток та вийшла на новий етап. Програма Еразмус+ надає можливість викладачам і науковцям не лише професійно розвиватися, а й налагоджувати контакти, які можуть бути використані у подальших наукових проєктах і публікаціях.

Як викладач інституту та дослідник Корнелія Гіреш-Ласло вперше відвідала кафедру нової та новітньої історії Угорщини в Будапештському університеті ім. Лоранда Етвеша. Під час свого виступу мала намір представити як результати своїх індивідуальних соціологічних досліджень, так і більш важливі історичні дослідження, що проводяться Науково-дослідним центром ім. Антала Годинки. Корнелія Гіреш-Ласло познайомилася з професорсько-викладацьким складом та найважливішими результатами досліджень, які проводять на кафедрі. Після цього вона провела лекції у формі семінару для студентів і викладачів. Презентації проходили в захоплювальному науковому дусі, а в ході дискусій присутні ставили запитання. Особливо зацікавили учасників заходу події в Україні та на Закарпатті, пов’язані з нинішнім російським вторгненням. Жива історія – повсякденний досвід як історична подія, уміщена в більш тривалий історичний контекст, виявилася цікавою як для викладачів, так і для студентів.

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar