Спільний Адвент у Берегові – Запалили першу свічку на адвентському вінку

Щороку традиційно в Берегові у період очікування радісного, очікування пришестя у світ нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа організовується цикл святкових заходів під назвою «Спільний Адвент»ю Родзинкою подій, організований у цю пору, є урочиста церемонія запалення свічок щонеділі. Відтак громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» та Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ і цього року вирішила не зраджувати традиціям і цьогоріч, тож у неділю зібрала на головній площі міста перехожих, аби разом запалити першу свічку на адветському вінку – свічку віри.

Щороку адвентський вінок, що прикрашає центр міста протягом святкового періоду, виготовляють працівники «Про Культура Субкарпатіка». Свічки для оздоблення вінка надали Консульство Угорщини в Берегові, Берегівська греко-католицька церква, радіо «Пульс» та ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Першою присутніх вітала координаторка програм «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Молнар.

«У 2015 році ми вирішили, що настав час повернути європейські традиції в європейське місто. Традицію, згідно з якою на початку церковного Нового року, в першу неділю Адвенту та щонеділі протягом наступних тижнів ми запалюватимемо одну свічку»,

– зазначила президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та голова «Про Культура Субкарпатіка» Ільдіко Орос. За її словами, ця спільна свічка освітлюватиме наші душі, щоб до настання Різдва Христового, світлого свята, ми спільними силами, молитвами, думками, підтримуючи один одного, готувалися до великої події, на яку з вірою в серці ми так усі чекаємо.

Консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко зачитав лист генерального консула Йосипа Бачкаі, у якому високопосадовець акцентував увагу на важливості періоду очікування – Адвенту.

Після вітальних промов Ільдіко Орос, ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко, Іштван Дєбнар та консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті спільно запалили першу свічку періоду очікування народження Ісуса.

Опісля представники історичних церков – парафіяльний священник Берегова Янош Молнар, греко-католицький священник Іштван Мароші, священник Берегівської реформатської церкви Янош Маргітич – попросили Божого благословення на життя всіх присутніх.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Святкова програма продовжилася в Атріумі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, де відбувся концерт оркестру Виноградівської школи мистецтв імені Бейли Бартока за участю хорів Виноградівської школи мистецтв імені Бейли Бартока та Берегівської школи мистецтв імені Золтана Кодая. На час концерту діти займалися рукоділлям, заняття з якого проводила Андреа Кепич.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Церемонія спільного запалення свічок та концерт наповнили серця всіх присутніх частинкою любові.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar