Викладачка Закарпатського угорського iнституту імені Ференца Ракоці II отримала звання доцента

Викладачка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II, доктор філософії з галузі соціальні та поведінкові науки, доцент кафедри педагогіки та психології, Бергхауер-Олас Емьовке Ласлівна, отримала вчене звання доцента.Доцент – це вчене звання, яке можна отримати у вищих навчальних закладах. На першому етапі Вчена рада вищого навчального закладу оцінює відповідність кандидата до вимог присвоєння звання доцента. Після визначення відповідності вимогам, за результатами таємного голосування рада подає рекомендацію кандидата до Міністерства освіти і науки України.

В Україні умовами для отримання звання доцента являються наявність ступеня доктора наук, доктора філософії або кандидата наук, мовний іспит рівня В2 з іноземної мови, щонайменше п’ять років професійного досвіду у вищій освіті, наявність незалежних наукових результат, визнані публікації в даній галузі, власне дослідження, опубліковане в журналі, що індексується в Scopus або Web of Science (WoS), регулярна участь на педагогічних та професійних курсах підвищення кваліфікації, доповнена міжнародною мобільністю. Для отримання звання доцента кандидат повинен провести публічну презентацію своїх досліджень та відкритої лекції.

Бергхауер-Олас Емьовке Ласлівна захистила свою докторську дисертацію в Печському Університеті в 2016 році на тему: Кінетичний малюнок школи, як можливий метод аналізу спільноти. У 2020 році отримала Свідоцтво Міністерства освіти і науки України про визнання документа про науковий ступінь. З вересня 2004 року Бергхауер-Олас Емьовке Ласлівна викладає на кафедрі педагогіки та психології ЗУІ ім. Ференца Ракоці II, і також є головою «Закарпатського угорського товариства спеціалістів психічного здоров’я». До сфери її досліджень належать вивчення кінетичного аналізу малюнків, дослідження соціальних відносин та вивчення педагогічних аспектів психічного здоровְ’я.

Професійна діяльність Емьовки Ласлівни відповідала усім вимогам. На основі поданої справи кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України присвоїла їй вчене звання доцента 8 серпня 2022 року.

Вітаємо Вас з вченим званням та бажаємо подальших професійних успіхів!