У Бадалові відзначили 200-річчя від дня народження Шандора Петефі

200-річчя від дня народження Шандора Петефі спільно організували Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС-ТУКЗ) та реформатська парафія с. Бадалово. Вшанувало пам’ять поета і керівництво Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Присутніх привітав Якаб Лайош, місцевий лікар, президент бадалівського осередку КМКС-ТУКЗ, та високо оцінив історичну роль поета, який 176 років тому відвідав  поселення на березі Тисі.

Виконуючий обов’язки голови консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар висловив добрі побажання не лише з нагоди Дня народження великого поета, а й з нагоди Нового року.

Вікторія Орос виконала найвідоміший твір Шандора Петефі – вірш «Національна пісня». Присутніх також привітав Йожеф Шін, голова берегівського осередку КМКС-ТУКЗ.

«Сьогодні ми зібралися, тому що 200 років тому народився Олександр Петрович, син Марії Груз, який став найбільшою постаттю в угорській поезії»

– наголосила д-р. Ілдіко Орос, президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, депутат обласної ради.

Золтан Баб’як, берегівський міський голова, наголосив, що у війні, що відбувається зараз, потрібні витривалість і співпраця.

Наприкінці заходу ансамбль цитр “Hangraforgó” виконав на вірші Петефі, покладені на музику, опісля присутні поклали вінки пам’яті до меморіальної дошки Шандору Петефі.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar