У Курії культури імені Перені студентам магістратури ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ вручили дипломи

У Курії культури імені Перені відбулася урочиста церемонія вручення дипломів студентам Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ за спеціальностями «Освітні, педагогічні науки» та «Облік і аудит». На церемонії виступили ансамбль цитристів Великобронської філії Дитячої школи мистецтв угорського народу «Туліпан Танода» «Добронські рози», а також учні Берегівської школи мистецтв імені Золтана Кодаля — Самуїл Бобаль, Лейла Шереш та Ніколетт Данкай.

На навчання, яке розпочалося півтора року тому, заявки подали 17 студентів. Студенти, які успішно виконали вимоги магістерської програми в першому півріччі, після успішного складання державних іспитів та процедури акредитації змогли отримали свої дипломи 1 березня. Спершу слово взяла завідувачка секретаріату ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Андреа Молнар, яка представила присутніх у залі організаторів заходу та керівників закладів, заснованих ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочисту подію своєю присутністю вшанували генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові д-р Іштван Дєбнар та консул Андреа Філеп. Також у заході взяли участь єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан Фабіан, головний куратор Закарпатської реформатської церкви Габор Данку, священник Берегівського реформатського церковного округу та Реформатського інституту духовенства Іван Маргітич, а також парох греко-католицької єпархії Іштван Мароші. Серед інших запрошених гостей на урочистостях були присутні: головний куратор Великоберезького реформатського церковного округу Закарпатської реформатської церкви, депутат Берегівської районної ради Іштван Гаднадь, голова Берегівської районної ради Кароль Резеш, заступник міського голови Іштван Вінце, депутат Берегівської районної ради, голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) Йосип Шін, голова Верхньотисянського регіонального осередку ТУКЗ Йосип Шарі, а також голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства у Верхньотисянському регіоні Йосип Шарі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Серед організаторів заходу та керівників закладів, заснованих ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, в урочистостях узяли участь:

  • ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, голова Угорської академічної ради Закарпаття Степан Черничко;
  • проректор із наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, депутат Берегівської районної ради Дюла Фодор;
  • проректор із навчально-методичної роботи навчального закладу, голова Спілки випускників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ;
  • проректор із господарської та навчальної роботи ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Іван Чизмар;
  • колишній проректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ілона Ваш;
  • директорка Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Катерина Шовш;
  • директорка Навчально-консультаційного центру та благодійного фонду «Геніус» Наталія Вароді;
  • завідувачка відділу контингенту студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Жужанна Фізеші;
  • завідувачка відділу сприяння та моніторингу працевлаштування випускників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Жужанна Буда;
  • завідувач кафедри обліку і аудиту ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Роберт Бачо;
  • заступниця завідувача кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Єва Гуттерер;
  • голова Студентського самоврядування ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Левенте Сабов;
  • директорка Пийтерфолвівської філії Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана Аніко Кармачі;
  • в. о. директора гімназії імені Каталін П. Франгепан Андреа Якоб;
  • директорка Дитячої школи мистецтв угорського народу «Туліпан Танода»;
  • директорка Закарпатського угорського ліцею з угорською мовою навчання Дора Коврей.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Сучасні реалії вимагають від університетів та інститутів вживати необхідні заходи для створення, збереження та плекання традицій, а також бути ініціаторами впровадження новітніх технологій та використання їх у процесі організації освітнього процесу,

— наголосив у своїй вітальній промові ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

За його словами, ці виконання поставлених завдань не завжди є легким, особливо, якщо мова йде про керівників університетів та інститутів, які щоденно 24 години на тиждень стикаються з новими викликами. Попри це, заклад намагається відповідати вимогам, і в цьому особливу роль відіграє те, що навіть у складні часи керівництво знаходить можливість забезпечити необхідні умови для утримання персоналу, сталого розвитку закладу та запуску нових навчальних програм.

Сьогоднішня подія — історична, адже в перший день весни студенти першими отримали свої дипломи за цими двома спеціальностями та стали першими випускниками цього напряму підготовки. А курія імені Перені, якій майже 300 років, є символом традицій та оновлення, що властиве ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ,

— додав Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Генеральний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі висловив вдячність усім тим, хто залишився вірним своїй Батьківщині, займався викладацькою діяльністю, навчався та будував майбутнє. У своїй промові він зазначив, що сьогоднішня церемонія вручення дипломів має символічне значення, адже у світі триває боротьба з глобальними викликами та панує напруженість, а це, у свою чергу, свідчить про те, що відданість батьківщині сьогодні має ще більше значення, аніж у попередні роки. Наостанок дипломат побажав випускникам подальших успіхів і щастя, а також запевнив їх, що вони завжди можуть розраховувати на підтримку Угорщини.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Від імені студентів-випускників із вітальним словом виступила студентка спеціальності «Освітні та педагогічні науки» Олександра Давид. Текст присяги зачитала випускниця магістратури кафедри обліку і аудиту Ноемі Маркуш.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля складання присяги Степан Черничко та президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос вручили дипломи випускника.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці церемонії Ільдіко Орос спершу привітала випускників із завершенням навчання, побажала їм вірити в Бога і впевнено крокувати до своєї мети, а потім процитувала Євангеліє від Матвія:

… але з Богом можливо все

У своїй промові очільниця навчального закладу зазначила, що з вірою у власні сили та значення справи, якою ми займаємось, немає нічого неможливого. Ільдіко Орос, серед іншого, зауважила, що з Божою поміччю та вірою можна досягти успіхів та надихати інших рухатися вперед.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Насамкінець представники історичних Церков — єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан Фабіан та настоятель греко-католицької церкви — попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх. Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Сантов Д.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English