У пошуках рідкісної рослини – кафедра біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ організувала третій унікальний похід

Благодійний фонд «ГЕНІУС» вже увосьме організував вихідні для обдарованих учнів та підготовки до олімпіад з біології, хімії та географії. Метою вікендів талантів є підготовка учасників до до олімпіад з біології імені Отто Германа, географії імені Пала Телекі та хімії імені Дьєрдя Гевеші, які проводитимуться в Угорщині, а також поглиблення та розширення знань школярів з природничих наук.

Подібно до попередніх років, учасниками занять стали призери олімпіад з хімії імені Дьєрдя Альберта (8 клас), біології імені Антала Маргітаі (7-8 клас) та географії (7-8 клас), організованих Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством, які продемонстрували свою любов до хімії, біології та географії.

Загалом можливістю взяти участь у заняттях скористалися 14 учнів (7 любителів біології, 2 – хімії, 5 – географії), з якими у вихідні дні займалися 20 висококваліфікованих викладачів.

Завершальним етапом вихідних для обдарованих учнів та підготовки до олімпіад з біології, хімії та географії став похід «Рябчик шаховий» на територію Великодобронського природного заповідника, який втретє відбувся 26 березня 2024 року за організації кафедри біології та хімії Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. У поході взяли участь студенти та викладачі кафедри біології та хімії, а також учні 7-8 класів, які взяли участь вихідних для обдарованих учнів та підготовки до олімпіад з біології, хімії та географії. Загалом можливостями програми скористалися 11 учнів та 11 педагогів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

До місця збору – до Школи лісівництва та науково-дослідної бази ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ – учасники заходу прибули спеціалізованим автобусом. Після цього пройшлись до берега каналу Серне, по інший бік якого розташувалося урочища Масонкамоксаррет з її унікальною флорою і фауною. Через канал переправилися на каное, і невдовзі потрапили на поляну, звідки відкриваються неповторні краєвиди. Одним з найбільш красивих видів флори лугу є рябчик шаховий (Fritillariameleagris), що знаходиться під загрозою зникнення і є однією з найгарніших лілій в Україні. Про болотянисту рослину, яка чарує своїм цвітом навесні, більше розповіла завідувачка кафедри біології та хімії Ержебет Когут. Студенти, учні та викладачі повернулися додому з багажем нових знань, вражень та отримали колосальний досвід.

Реалізація програми відбулася за підтримки Уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра Угорщини та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена».

Благодійний фонд «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar