У ЗУІ гостюву лекцію прочитала Єва Дюлаі

27-28 вересня на запрошення кафедри історії та суспільних дисциплін до Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ завітала викладачка Мішкольцького університету, гарант освітньої програми магістратури «Історія» габілітований доктор Єва Дюлаі. Завдяки розширенню партерних звязків випала нагода провести переговори щодо можливості отримання подвійного диплому між Мішкольцьким університетом та ЗУІ. На обговоренні цього питання були присутні гарант освітньої програми магістратури за спеціальністю «Історія та археологія» Імре Сакал та завідувач кафедри Юрій Чотарі.

Наукові дослідження Єви Дюлаі присвячені епоніму нашого інституту – Ференцу Ракоці ІІ, а також членам династії Ракоці загалом. Саме тому вибір теми її лекції був очевидним: дослідниця доповідала на тему «Жінки з династії Ракоці». У добре проілюстрованій лекції, окрім історичних подій, були розкриті подробиці сімейного життя роду Ракоці, роль жінок з роду Ракоці в політиці, громадському житті, культурі і т.д. Лекція викликала зацікавленість у студентів, матеріали якої можуть бути використані у навчальному процесі, оскільки викладачка надала їх у розпорядження інституту.

Професійну діяльність викладачка розпочала в Дебреценському університеті та історичному відділі Музею імені Германа Отто, де в основному займалася вивченням ранньомодерної угорської історії. У 1994 році на факультеті гуманітарних наук Університет імені Лоранда Етвеша отримала диплом з відзнакою за спеціальністю «геральдика», а в 1999 році на економічному факультеті Мішкольцського університету здобула ступінь магістра за спеціальністю «регіональний розвиток». У 1995 році захистила докторську дисертацію в Дебреценському університеті, а з 2009 року обіймає посаду директора новоствореного Інституту історії (Університет Мішкольца, факультет гуманітарних наук). Нагороди: Премія імені Імре Велмана (2005), найвища нагорода за викладацьку діяльність в Мішкольцькому університеті, медаль Pro Universitate (2013), наукова премія імені Германа Отто. У 2019 році здобула ступіеь габілітованого доктора.

За умовами співпраці, викладачка і надалі буде підтримувати з нами зв’язок і висловила готовність проводити лекції і надалі.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar