У ЗУІ влаштували «Ніч дослідників»

Вже дев’ятий рік поспіль кафедра біології та хімії Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці спільно з Науково-дослідним центром ім. Іштвана Фодора організовує захід «Ніч дослідників», який відбувається щороку в останній тиждень вересня, приєднуючись до серії безкоштовних заходів, що проводяться по всій Європі.

«Не секрет, що наша мета – підвищити інтерес молоді до наукової діяльності, тому щороку ми готуємо яскраву та різноманітну програму, в рамках якої молоде покоління має унікальну можливість розгадати секрети різних наукових галузей»,

– зазначила завідувачка кафедри Ержебет Когут.

І цього року не обійшлося без видовищних хімічних експериментів, які користуються великою популярністю вже багато років. Зокрема, студенти-хіміки наочно продемонстрували роботу малого вулкану (екзотермічна реакція), синтезували бульбашковий газ (суміш водню та кисню у співвідношенні 2:1) та фіолетову пару (сублімація йоду), відтворили явище полярного сяйва, виготовили слонову зубну пасту (в якій кисень вдалося ідентифікувати за допомогою тліючого фітіля).

З доповідей учасники заходу дізналися більше про головну героїню цьогорічної «Ночі дослідників» – медоносну бджолу (Apismellifera), яка завдяки своїй високій запилювальній активності вважається однією з найважливіших сільськогосподарських комах. На лекції присутні познайомилися з будовою тіла, способом життя, умовами розмноження, харчування, а також довідалися про соціальне значення цих комах.

У рамках розважальної програми відвідувачі мали змогу скуштувати продукти бджільництва (прополіс, віск, мед із селезінкою), познайомитися з інструментами для бджільництва (раба вулика, накривна вилка, коптильня, пилкозбірник тощо). Крім того, учасники заходу мали можливість продегустувати різновиди меду, вивчити будову пилкових зерен під мікроскопом, дослідити фізичні характеристики бджіл за допомогою стереомікроскопа.

Під керівництвом медичного працівника найсміливіші могли навчитися виконувати реанімаційні заходи, робити внутрішньом’язові ін’єкції, як правильно вимірювати артеріальний тиск та накладати джгут. Знання базових правил надання першої медичної допомоги є важливим, адже в будь-якій ситуації (в тому числі у випадку можливої надзвичайної ситуації чи нещасного випадку) своєчасне та кваліфіковане надання допомоги може врятувати життя людині, яка потрапила в біду, та покращити її стан.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Ми раді, що наша програма зацікавила таку велику кількість людей, адже число учасників підтверджує, що такі заходи є актуальними та затребуваними.

Організатори сподіваються, що всі учасники отримали корисний досвід та чудово провели час.

Габріелла Такач

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar