У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулися курси для викладачів інструментальної народної музики

20 квітня Мережа будинків традицій Закарпаття організувала тренінг для закарпатських викладачів інструментальної народної музики, у якому взяли участь угорські викладачі. Захід відбувся на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. У тренінгу взяли участь викладачі шкіл народних мистецтв Закарпаття, зокрема, ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”».

Першою присутніх привітала голова Закарпатської філії Мережі будинів традицій Катерина Пал. За її словами, за десятки років самовідданої праці педагогам шкіл мистецтв вдалося виховати ціле покоління людей, які досягли успіху та стали досвідченими викладачами.

«Протягом останніх років ми започаткували кілька видів курсів підвищення кваліфікації викладачів, а сьогодні вирішили, що час запустити курс для молодих фахівців, які хочуть укорінитися на професійній ниві і привити малечі любов до народної музики. Тішуся, що взяти участь у навчанні зголосилися 34 викладачі із Закарпаття»,

– наголосила Катерина Пал, а потім представила тренерів, які приїхали з Угорщини – викладачку гри на цитрі та народної музики Будинку традицій та інструктора менторської програми, учасницю формації Blade Trio Олександру Берту, викладача гри на духових інструментах, учасника Угорського державного народного ансамблю Матея Моргетана, викладача гри на скрипці, учасника Угорського державного народного ансамблю, колишнього студента Музичної академії імені Ференца Ліста Балажа Горвата, викладача гри на баяні, колишнього студента Музичної академії імені Ференца Ліста Тамаша Блашка.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У своїй промові президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос пригадала витоки, коли в Пийтерфолві розпочалося викладання народних танців, а ініціатором організації навчального процесу стала сім’я Пал.

«Я вдячна Будинку традицій за те, що вони приділили увагу цьому виду освіти, адже народну музику теж варто вивчати. Те, в якій формі відбуватиметься передача цих знань учням, залежить від компетентності наших викладачів. Втім, ми повинні не лише дати їм знання, але й заохотити, їх, щоб вони наважилися вийти на сцену і продемонструвати свої здібності»,

– додала вона.

Після вітальних промов учасники взялися до роботи. Присутні розділилися на п’ять груп за напрямом підготовки – скрипка, альт-бас, акордеон, духові інструменти, цитра – і взяли участь в майстер-класах за власним інтересом.

У другій половині дня викладачі прослухали захоплюючу лекцію, під час якої викладачка народної музики, співробітник закарпатської філії Мережі будинків традицій Адрієнн Бечке представила інноваційну освітню онлайн-програму з народної музики «Folk_Me».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього, учасники заходу знов підвищували свої професійні навички у рамках занять з гри на народних інструментах. Продуктивний день завершився підведенням підсумків заходів та обміном думками про нові навички, засвоєні впродовж курсів підвищення кваліфікації.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar