У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відзначили День угорської поезії

З 1964 року 11 квітня, у день народження угорського поета Аттіли Йожефа, щороку відзначається День угорської поезії. У цей день в Угорщині та за кордоном організовуються літературні вечори, презентації книг та поетичні зустрічі, під час яких головну роль відіграє угорська лірична поезія.

За традицією, угорське відділення кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ організувало урочистості з цієї нагоди. 11 квітня студенти угорського відділення запросили глядачів взяти участь в особливій подорожі у вигляді театральної вистави.

Першим присутніх привітав доцент угорського відділення Василь Чордаш.

«У своїй докторській дисертації «Народження поезії» Шандор Вереш зазначає, що всі діти можуть вважатися поетами, навіть тоді, коли вони ще не написали жодного рядка у своєму житті. За його словами, креативність дітей настільки розвинена, що вони компенсують прогалини у своїх знаннях всілякими творчими рішеннями. Для них поєднання вигадки та реальності є цілком природним. Поет стверджує, що в дорослому віці люди замінюють свою мовну творчість на кліше, а ті, хто цього не допускає, стають поетами»,

– зазначив він.

Потім слово взяла викладачка угорського відділення Рейка Матей, яка зауважила, що дорослішати непросто, як і непросто бути дорослими, а залишатися людиною у цьому мінливому світі ще складніше. «Це і є основною думкою цієї вистави», – додала вона.

Після цього сцену заполонили студенти. У своїх музично-поетичних постановках аматори театрального мистецтва розкрили тему людських стосунків, народження і смерті, а також те, як ми відчуваємо радість і смуток.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Вистава дала нам зрозуміти, за що ми повинні бути вдячні у своєму житті.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar