У ЗУІ відбулася XX конференція молодих угорських дослідників Закарпаття

10 листопада Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ спільно з благодійним фондом «ГЕНІУС» організували ХХ конференцію молодих угорських дослідників Закарпаття з нагоди Дня угорської науки. Захід відбувся у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Першою присутніх привітала директорка благодійного фонду Наталія Вароді, яка у своїй промові процитувала слова Іштвана Сечені: «Кількість науковців – справжня влада».

Потім слово взяв генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, який наголосив:

«Вже два десятиліття основною метою конференції молодих угорських дослідників Закарпаття залишається незмінним: сприяти науковим дослідженням, надавати молодим закарпатським дослідникам можливість заявити про себе, а також забезпичити умови для розвитку здорової конкуренції, налагодження та розширення професійних зв’язків».

У своїй вітальній промові голова Національної ради студентів-науковців Тамаш Вейсбург звернув увагу на важливість віднайти стабільність, а той факт, що  попри складну ситуацію в країні молодих науковців Закарпаття вдалося об’єднатися та втримати на батьківщиниі.

«Організовуючи конференцію молодих угорських дослідників Закарпаття, ми трішечки заглядаємо в минуле, однак, безумовно, з надією дивимось у майбутнє. І протягом 20 років багато людей працювали над тим, щоб на Закарпатті існувала угорська наука, щоб наш край славився науковими талантами, щоб угорці Закарпаття знали, що у них є майбутнє»,

– зазначив ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На жаль, Державний секретар з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра Янош Арпад Потапі не зміг особисто приїхати на конференцію, однак надіслав вітального листа, який зачитала Наталія Вароді.

«Interarmasilentmusae, або музи мовчать під час війни – йдеться у латинській приказці. Україна переживає важкі часи, сповнені страждань внаслідок війні, а угорці Закарпаття – нелегкі, часом, здавалося б, безнадійні часи. Попри це, радію з того, що, не зважаючи на труднощі, пов’язані з російсько-українською війною, музи Закарпаття не замовкають», – йдеться у вітальному слові Яноша Арпада Потапі.

Опісля вітальних промов благодійний фонд «ГЕНІУС» та Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ нагородили подяками всіх викладачів та студентів, які протягом останніх 20 років чи не щороку брали участь у роботі конференції молодих угорських дослідників Закарпаття та своїми доповідями підвищували престижність наукового форуму. Грамоти вручали Степан Черничко та Йожеф Бачкаі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У подальшій частині заходу відбулоася церемонія вручення стипендій імені Калмана Шовша, яку оголошують щороку з метою вшанування пам’яті колишнього ректора та засновника ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Калмана Шовша, що трагічно загинув. Програма складається з трьох окремих компонентів:

  1. Закарпатський мандрівний університет
  2. Розробка навчальних посібників та тематичних словників, які сприятимуть роботі вищих навчальних закладів з угорською мовою навчання
  3. Сприяння проведенню досліджень, які стосуються питань Закарпаття.

Плоди своїх роботів степіанди отримали від Степані Черничка та Йожефа Бачкаі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після церемонії відкриття конференція розпочала роботу у двох секціях – гуманітарних та природничих наук. Дев’ять доповідачів представили свої наукові дослідження в секції природничих наук і десять – в секції гуманітарних наук.

Опісля доповідей керівники секцій провели оцінку та підвели підсумки представлених робіт, а також надали корисні поради молодим науковцям.

Згодом відбулося вручення почесних грамот, а 2 викладачів – Ференц Молнар (Мішкольцький університет) та Оршоля Леньо (Університет ім. Етвеша Лоранда) – за ініціативи Закарпатської угорської академічної ради отримали спеціальні премії у розмірі 500 гривень кожен, які вручив ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та голова Закарпатської угорської академії Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці дня зі словами подяки до викладачів звернувся Степан Черничко та побажав студентам подальших успіхів на науковій ниві.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English