У ЗУІ відзначили День угорської мови

13 листопада угорське відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ підготувало святкову програму до Дня угорської мови.

Першою присутніх привітала викладачка угорського відділення Корнелія Гіреш-Ласлов.

«Сьогодні ми відзначаємо День угорської науки та угорської мови. Перша половина циклу заходів була присвячена презентаціям книг, сторінкм яких знайомлять нас із життям угорців Закарпаття, пам’ятними місцями епохи Ракоці, а також з постаттю Ілони Зріні. А нині полишаємо наукові відкриття і переходимо до мистецтва»,

– наголосила вона.

Після цього професорка Християнського університету області Парціум, мовознавець Шара Мадярі виступила з доповіддю на тему «Мультикультуралізм і сяйво культурної столиці – міста Темешвар», під час якого присутні познайомилася з цим різноманітним, мультикультурним містом, який цьогоріч визнано культурною столицею Європи. Через призму мовних ландшафтів та багатомовних (угорських) вивісок гості заходу дізналися більше про життя угорської спільноти в Румунії, яка перебуває у статусі національної меншини. Незважаючи на те, що філологиня розповідала про іншу громаду, іншу країну, все ж таки, склалося враження, що вона розповіла нам про нас, закарпатців.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після виступу на сцену вийшли студенти філологічного факультету Ракоціського коледжу. Їх віршовано-музична композиція під назвою «…збережи смуток до осені…» стала маленькою надією у вирі відчаю. Монтаж з творів великих поетів та сучасних письменників Угорщини вразив серця всіх присутніх у залі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Низка програма, організована до Дня угорської науки та угорської мови кафедрою філології у співпраці з кафедрою історії та суспільних дисциплін, стали платформою для вдосконалення знань і обміну досвідом не лише в галузі науки, а ще й у сфері мистецтва.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar