У ЗУІ відзначили День Землі

Кафедра біології та хімії, географії та туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ спільно з Науково-дослідним центром ім. Іштвана Фодора з 18 по 20 квітня організували серію заходів, приурочену до Дня Землі.

Перший день заходу ознаменувався прибиранням сміття та екологічною акцією на захист довкілля. Студенти вищого навчального закладу, активні борці за збереження довкілля, доклали максимум зусиль, аби впорядкувати територію Берегівських шахтних озер.

20 квітня відбувся кінопоказ та презентація книги, центральною темою якої стала фауна водойм нашого краю.

Учасників заходу вітав ректор ЗУІ Іштван Черничко.

«Ми отримали в дар від Творця прекрасну планету, але, на превеликий жаль, часто поводимось з нею не зовсім відповідально, а як безвідповідальні розпорядники. Цикл заходів, присвячений до Дня Землі, організовується, зокрема, для того, щоб нагадати суспільству, що природні блага планети не вічні, ресерси мають здатність вичерпуватися. Адже лише ми відповідальні за те, як довго ці блага приноситимуть нам користь!

– наголосив він.

Після вітальних слів відбулася презентація монографії «Дика природа та умови існування орнітологічного заповідника поблизу озера Дідово», авторами якої стали Іштван Коложварі, Єва Андрік, Іштван Гаднадь, Тібор Любка, Золтан Чома, Ержебет Когут. Особливістю цієї частини заходу стало те, що кожен автор розповів основні аспекти свого розділу. Учасники з перших уст дізналися про застосовані методи збору даних, природні та гідрографічні характеристики місцевості, отримали уявлення про якість води, пізнали рослинний світ, тваринний світ, фауну бабок і птахів місцевості.

Після презентації книги присутні мали змогу переглянути документальний фільм угорською мовою «Минуле і сучасне – наші водні ресурси в людських руках».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English