У ЗУІ вперше у цьому навчальному році засідала Вчена рада та відбулися загальні збори колективу ЗВО

Вчена рада Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ провела своє перше засідання у 2023-24 навчальному році. Цього ж дня відбулися і загальні збори колективу ЗВО.

Засідання відкрив ректор ЗУІ Степан Черничко, виголосивши вітальну промову. Потім слово взяла президент ЗУІ Ільдіко Орос, яка наголосила, що

«на нас чекає складний рік. Однак ми повинні тішитися тим, що ми зібралися тут сьогодні і продовжуємо працювати».

Наприкінці своєї промови очільниця ЗВО представила наступника проректора Аттіли Когут – Івана Чізмара.

Потім присутнім представили нових викладачів, які нещодавно приєдналися до викладацького колективу навчального закладу. Крім цього, члени Вченої ради та колектив ЗВО обрали нового керівника органів самоврядування. За рішенням учасників зборів, місце очільника зайняла викладачка українського відділення кафедри філології Андрея Певсе. Після цього була затверджена кандидатура Андреї Козак на пост представника виборних органів профспілкових організацій працівників закладу вищої освіти, яка братиме участь у роботі Вченої ради ЗВО.

Ректор ЗУІ ознайомив присутніх з порядком денним засідання Вченої ради, під час якого учасники зібрання розглянули низку регламентних питань, а також ухвалили рішення з питань, що стосуються початку навчального року та семестру.

Спочатку секретар Вченої ради Олександр Бергхауер представив зміни у складі ради, а потім відзвітував про план роботи Вченої ради на перший семестр 2023/2024 навчального року. Крім того, доповідач розповів про хід виконання рішень Вченої ради та наказів президента і ректора. У своїй доповіді секретар звернув особливу увагу на виконання положень, що стосуються поточних завдань та термінів їхнього виконання.

Далі засідання розглянуло питання про присвоєння вчених звань. Проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ Дюло Фодор, провів голосування щодо затвердження кандидатури завідувачки кафедри математики та інформатики Каталін Кучінки на присвоєння вченого звання доцента.

Потім слово взяла завідувач відділу контингенту студентів ЗУІ Жужанна Фізеші, яка доповіла про екзаменаційну сесію другого семестру 2022-2023 навчального року.

Наступним члени ради заслухали звіт відповідального секретаря Приймальної комісії Атілли Товт про діяльність Приймальної комісії та результати вступної кампанії.

Згодом Вчена рада затвердила Концепцію забезпечення якості освіти ЗУІ, над розробкою якої працювала Рада із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ на чолі з Імре Сакалом.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього Степан Черничко ознайомив присутніх з етапами підготовки до акредитації освітніх програм.

Перед Вченою радою з доповіддю про підготовку до 2023/2024-го навчального року виступив проректор з навчально-методичної роботи ЗУІ Адальберт Рац, під головуванням якого затвердили структуру навчального процесу на 2023/2024 навчальний рік. У своїй доповіді проректор охарактеризував критерії відповідності  освітньої та/або професійної кваліфікації науково-педагогічних працівників кожному освітньому компоненту. Крім того, звернув увагу на важливість проведення аналізу показників наукової та професійної активності науково-педагогічних працівників, закріплення освітніх компонентів (дисциплін, практик) за кафедрою та викладачами на 2023/2024 навчальний рік. Наступним пунктом засідання стало затвердження гарантів освітніх програм та груп забезпечення на 2023/2024 навчальний рік, а також списку кураторів академічних груп.

Потім ректор ознайомив присутніх з оновленими нормами часу для планування та обліку навчальної роботи та перелік основних видів методичної, наукової й організаційної роботи науково-педагогічних працівників ЗУІ на 2023/2024 навчальний рік.

Проректор з навчально-методичної та господарської роботи ЗУІ Іван Чізмар доповів про готовність інфраструктури ЗУІ до нового навчального року, проінформував членів ради про дотримання норм охорони праці, після цього Вчена рада затвердила прикріплення аудиторій до кафедр на 2023/2024 навчальний рік.

З наступним пунктом порядку денного присутніх ознайомив Адальберт Рац. На розгляд Вченої ради були подані рекомендації конкурсної комісії щодо конкурсного відбору науково-педагогічних кадрів. Поміж іншим проректор проінформував про закінчення терміну контрактів науково-педагогічних працівників. Після цього рада затвердила перелік умов для отримання дозволу на читання лекцій НПП без наукового ступеня та/або вченого звання. У подальшій частині засідання п. Рац розповів про особливості організації навчального процесу в ЗУІ в умовах воєнного стану. Після доповіді проректора Вчена рада затвердила зміни та доповнення до каталогу вибіркових дисциплін на 2023/2024 навчальний рік.

Потім відбулося затвердження плану заходів ЗУІ, з яким присутніх ознайомила завідувачка секретаріату Андрея Молнар.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Далі слово взяла президент ЗУІ Ільдіко Орос, яка повідомила про заснування  структурного підрозділу «Спортивно-навчальний комплекс». Під її головуванням присутні затвердили регламент діяльності комплексу.

Після цього, голова Ради із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ Імре Сакал прозвітував про результати опитування щодо вимірювання задоволеності студентів. За його словами, студенти задоволені діяльністю навчального закладу, рівнем освітніх та інших послуг, що надаються ЗУІ.

Серед іншого, Вчена рада затвердила Положення про «Студентський гуртожиток імені Ференца Келчеї», Положення про «Колегіум ім. Ф. Келчеї», Положення про звання «Professor Emeritus» (професор-емерит), Положення про використання штучного інтелекту у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ, Положення про диплом з відзнакою у ЗУІ, Положення про порядок перезарахування навчальних дисциплін, визначення та ліквідацію академічної різниці у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ, Положення про порядок реалізації здобувачами вищої освіти права на обрання вибіркових дисциплін у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Потім директорка Фахового коледжу ЗУІ Катерина Шовш ознайомила присутніх зі змінами до Положення про педагогічну раду Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

Потім учасники засідання під головуванням завідувача кафедри географії та туризму ЗУІ Йосипа Молнара затвердили склад редакційної колегії наукового журналу «Acta Academiae Beregsasiensis Geographica et Recreatio».

Наступним пунктом порядку денного стало затвердження третього номеру наукового видання «Acta Academiae Beregsasiensis. Economics» під головуванням проректора з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ Дюли Фодор.

Далі Вчена рада ухвалила рішення про визнання диплому викладачки Фахового коледжу ЗУІ Сільвії Тігор, виданого за кордоном.

Після цього, Дюла Фодор прозвітував про затвердження кредитів за результатами професійного розвитку та проходження курсів підвищення кваліфікації співробітників ЗУІ. За його словами, у курсах підвищення кваліфікації та в реалізованих програмах мобільності взяли участь 61 співробітник з 7 кафедр інституту. Далі Вчена рада проголосувала за затвердження науково-методичних видань на основі подань кафедр та НДЦ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці засідання Ільдіко Орос та Степан Черничко вручили атестат професора викладачці кафедри філології ЗУІ Маріанні Леврінц та атестати доцента завідувачу кафедри історії та суспільних дисциплін Юрію Чотарі та викладачці відділення англійської мови кафедри філології Ілоні Лехнер.

Наостанок секретар Вченої ради Олександр Бергхауер поділився радісною новиною з присутніми: 23 серпня Акредитаційна комісія Міністерства освіти і науки України ухвалила позитивне рішення про присвоєння вченого звання доцента викладачці відділення української мови та літератури кафедри філології Андреї Певсе, відтак викладацький склад навчального закладу поповнився ще одним висококваліфікованим співробітником.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar