У ЗУІ засідала Вчена Рада

27 березня Вчена Рада Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ провела чергове святкове засідання у рамках циклу заходів «Дні Ракоці».

Захід розпочався з гімну інституту – молитви Ракоці. Опісля цього, присутніх та почесних гостей святкової наради привітав ректор інституту Степан Черничко та ознайомив їх з порядком денним.

«Цикл заходів «Дні Ракоці» – святковий період в житті інстутуту, коли всі разом поринають у святкову атмосферу. Адже в житті кожного закладу настає момент, коли потрібно показати нашу єдність та нагадати про те, хто ми та яким шляхом рухаємось. Це саме один із таких ключових днів»,

– наголосив ректор.

Потім з доповіддю про хід виконання рішень ради та наказів президента та ректора інституту виступив секретар Вченої ради Олександр Бергхауер. У своєму виступі він поміж іншим акцентував увагу на необхідності реалізації поточних завдань та дотриманні термінів їх виконання.

Після цього, проректор інституту з наукової роботи та питань якості освіти ім. Ракоці Дюло Фодор поінформував присутніх про роботу, проблему у сфері підвищення кваліфікації та професійного розвитку викладацького та наукового складу навчального закладу. За його словами, свої знання поглибили 13 колег з 6 кафедр, які взяли участь у курсах підвищення кваліфікації та програмах мобільності.

Потім викладачка кафедри філології ЗУІ Дора Мовнуш продекламувала вірш Шандора Петефі «Képzetem».

Опісля президент ЗУІ Ільдіко Орос, ректор навчального закладу Степан Черничко та голова студентського самоврядування інституту Беттіна Фаркаш підписали договір про забезпечення умов діяльності Студентської ради ЗУІ. Після підписання договору у виконанні хору ЗУІ прозвучала осучаснена версія 42-го псалма.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід продовжився церемонією вручення почесних відзнак ЗУІ.

Нагородження премією ім. Ракоці відбулося в рамках урочистої церемонії за участі Ільдіко Орос та Степана Черничко. Нагорода присуджується особам, які внесли свій вагомий вклад у становлення незалежної угорськомовної вищої освіти на Закарпатті, а також сприяли подальшому існуванню та розвитку навчального закладу. Щорічно премія присуджується двом особам: одна з них – діячу, який веде свою професійну діяльність на території колишньої Великої Угорщини або за кордоном, а інша – особі, котра живе та веде активну діяльність на теренах Закарпаття. Згідно з рішенням ради інституту, лауреатом премії ім. Ракоці 2022 року в Угорщині став колишній голова Управління у справах угорців за кордоном, мер міста Мартонвашар Тібор Сабо. Міський голова не мав змоги бути присутнім на відкритті навчального року інституту особисто, тож почесну відзнаку отримав лише сьогодні.

«Коли людина обіймає державну посаду, вона отримує безліч почесних нагород, які віддзеркалюють її статусу. Втім, я вважаю, що моя сьогоднішня персональна нагорода вручена мені від щирого серця, за що я дуже вдячний»,

– висловив слова подяки Тібор Сабо.

Святкову атомосферу заходу підсилило виконання музичного твору Бели Бартока «Este a székelyeknél» ученицею Берегівської школи мистецтв ім. Золтана Кодая Лейлою Шереш.

Цьогоріч почесними грамотами за наукові досягнення нагородили: доктора філософії, доцента кафедри біології та хімії Бейлу Фішера, кандидата наук, доцента кафедри математики та інформатики Віктора Бовді, доктора наук, професорку, завідувачку кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Олену Біду.

За наукові досягнення Вчена рада відзнакою нагородила студента 1-го курсу магістратури угорського відділення кафдери філології Крістіяна Вараді; студента 2-го курсу магістратури кафедри історії та археології Еріка Марусича; студента 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Математика» Іштвана Мозговой; студента 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Біологія»; студентку 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Хімія» Евелін Шідо; студентку 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Домініка Шімон.

Після вручення почестних грамот студентка 2-го курсу за напрямком підготовки «Дошкільна освіта» Анастасія Тарацкезі прочитала вірш Шандора Петефі «A munkácsi várban».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

За академічні досягнення нагороджені: студентка 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Початкова освіта. Вчитель молодших класів» Ірина Елек;  студентка 2-го курсу бакаклаврату за напрямком підготовки «Дошкільна освіта» Богларка Марков; студентка 2-го курсу магістратури за спецільністю «Початкова освіта» Тетяна Шелельо; студент 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Історія та археологія» Даніел Балог; студентка 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Історія» Меланія Орос; студентка 3-го курсу бакалаврату по спеціальністю «Середня освіта. Географія Ніколетт Переш; студентка 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Тіфані-Анастасія Форкош; студентка 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Біологія» Біонко Годор; Також за академічні досґягнення нагороджені почесними грамотами: студент 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Біологія» Патрік Жолт Шош; студентка 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Хімія» Регіна Шітев; студентка 2-го курсу магістратури англійської кафедри філології Богларка Баюс; студентка 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освітаю Англійська мова і література» Анастасія Говді; студент 2-го курсу магістратури угорської кафедри філології  Вараді Крістіян;  студентка 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Угорська мова та література» Вікторія Орбан; студентка 2-го курсу магістратури української кафедри філології Софія Супруненко; студентка 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Українська мова і література» Ірина Немеш; студентка 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Середня освіта. Математика» Адріен Бакша; студент
3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Математика» Адам Теметев; студент 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Облік і оподаткування» Сілвестер Іжак.

Після вручення почесних відзнак пролунала пісня у виконанні хору фахового коледжу ЗУІ « Szabadnak születtél».

За культурні та мистецькі досягнення нагороджені працівники: старший викладач кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти ЗУІ Агнеш Кулін; доктор філософії, викладач англійської мови як іноземної кафедри філології (Відділення англійської філології) ЗУІ Везлі Піллар Гренвілл; доктор філософії, доцент кафедри філології (Відділення англійської філології) ЗУІ Василь Сіладі.

За культурні та мистецькі досягнення почесними грамотами нагороджені: студент 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Біологія» Жолт Демен;  студентка 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Угорська мова та література» Аліз-Марія Лійвоі; студент 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Біологія» Патрік Жолт Шош; студентка 2-го курсу магістратури кафедри угорської філології Каталін Сабо.

Святкову атмосферу заходу підсилило виконання вірша Ласло Варі Фабіана «Útban Törökország felé», покладеного на музику, лаборантом кафедри філології Сілвестером Ферку.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочистості продовжилися врученням нагород за досягнення співробітників у спорті. Почесні грамоти отримали: доктор наук, професор, завідувач кафедри обліку і аудиту ЗУІ Роберт Бачо; асистент кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти ЗУІ Аніко Чегіль.

У цій же категорії студенти також мали змогу отримати свої почесні грамоти. Найспритнішими у спорті виявилися: студентка 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Облік і оподаткування» Петра М. Гіді; студентка 1-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Біологія» Мелінда Попович.

Також за спортивні досягнення відзнаку отримала команда ЗУІ з настільного тенісу, яка серед закарпатських вищих закладів виборола 1 місце на турнірі з настольного тенісу, що відбувся 20 жовтня 2022 року. Почесними грамотами нагороджені: студентка 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Біологія» Біонко Гадар; студентка 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Англійська мова та література» Тімеа Матола; студент 1-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Фінанси, банківська справа та страхування. Фінансова безпека» Олександр Молнар; студент 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта. Географія» Норберт Гелетей.

За 1 місце на Міжнародній регаті Угорського університету сільськогосподарських та природничих наук 2022 року почесними грамотами відзначили спотривну майстерність членів змішаної команди ЗУІ з веслування на човнах «Дракон», а саме: студентки 1-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Початкова освіта» Наталії Бочкор; студентки 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Біологія» Біонки Годор; студентки 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Українська мова і література)» Юлії Нодь; студентки 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Домініки Шімон; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Давіда Шімона; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Андрія Чоповці; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Річарда Чірпака;  студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Історія)» Степана Дзопка; студента 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Мова і література (англійська))» Йожефа Голожаі; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Томаша-Адама Керестєна; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Туризм» Чаби Кедебец; студента 2-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Кріштофа Кидибиц; студента 1-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Іштвана Мозгового; студента 4-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Мова і література (англійська))» Матея Акоша Паллагі; студента 1-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Біологія» Томаша Сокодаті; студента 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Миколи Староста; студента 3-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Біологія)» Норберта Зварича.

На завершення етапу вручення почесних грамот за досягнення відмінних результатів в галузі спорту хор Фахового коледжу інституту ім. Ф. Ракоці ІІ виконав пісню «Meghívtál, hogy vízre lépjek»

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Свої почесні відзнаки за найбільш вагомі досягнення у 2022 році на рівні інституту отримали: доктор філософії, доцент Українського відділення кафедри філології ЗУІ Єлизавета Барань, доктор наук, професор, завідувач кафедри обліку і аудиту ЗУІ Роберт Бачо та доктор наук, доцент, завідувач кафедри філології ЗУІ Аніко Берегсасі.

За найбільш вагомі досягнення у 2022 році на рівні кафедр Вчена Рада нагородила: доктора філософії, доцента, заступника завідувача кафедри біології та хімії Золтана Чому; доктора філософії, доцента кафедри географії та туризму Олександра Бергхауера; доцент Угорського відділення кафедри філології ЗУІ Вілмоша Газдага; кандидата наук, доцента кафедри математики та інформатики Мирослава Стойку; доктора наук, професора кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Антоніну Чічук; доктора наук, професора кафедри обліку і аудиту Ніну Пойду-Носик; кандидата наук, доцента кафедри історії та суспільних дисциплін Наталію Вароді.

За виняткову студентську активність свої почесні відзнаки отримали: студентка 2-го курсу магістратури за напрямком підготовки «Філологія (Мова і література угорська)» Бернадетт Біров; студентка ІV-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Математика)» Беттіна Фаркаш; студентка ІV-го курсу бакалаврату за напрямком підготовки «Середня освіта (Мова і література (угорська))» Матрина Патріція Шамовк.

Опісля цього, Сільвестер Ферку виконав пісню «A Költő visszatér» угорського гурту «Корморан».

Наступною зупинкою урочистої події стало вручення почесних грамот педагогам Берегівщини. Почесну грамоту отримали: випускниця ЗУІ 2008 року, нині вчителька Горонглабської гімназії Батівської селищної ради Берегівського району Закарпатської області Єва Галас; випускниця ЗУІ 2013 року, нині педагог ЗДО №6 «Казка» Берегівської міської ради Закарпатської області Марія Бара; випускник ЗУІ 2012 року, нині вчитель Берегівського ліцею імені Лайоша Кошута Берегівської міської ради Закарпатської області Золтан Горват.

За сумлінну працю членів адміністративного та технічного персоналу нагороджено координатора гостьового будинку для викладачів ім. Опацої Іболю Сас та столяра господарського відділу Степана Газдага.

На завершення церемонії нагородження у виконанні хору Фахового коледжу ЗУІ пролунала пісня, слова якої починаються з радків: «Ha én rózsa volnék».

Останнім акордом святкового засідання Ради стало урочисте вручення сертифікатів випускникам курсів, які проходили за організацією Навчально-консультаційного центру ЗУІ. З вітальним словом до присутніх звернулася керівник Центру Наталія Вароді. Вона зазначила, що набір на курси тривав з вересня по жовтень. За цей період на курси англійської, німецької, угорської та української мов записалося 116 слухачів, 36 з яких успішно склали іспити та отримали свої омріяні сертифікати.

Сертифікати учасникам мовних курсів вручили Ільдіко Орос, Степан Черничко та Наталія Вароді.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English