УРОЧИСТА ПРОМОВА РЕКТОРА ЗАКАРПАТСЬКОГО УГОРСЬКОГО ІНСТИТУТУ ІМЕНІ Ф.РАКОЦІ ІІ ІЛЬДІКИ ОРОС НА ЦЕРЕМОНІЇ ВРУЧЕННЯ ДИПЛОМІВ ВИПУСКНИКАМ ЗАКЛАДУ

 

Шановна пані міністр, шановні міністри, громадські та релігійні діячі, шановні гості, батьки, випускники, шановні колеги!

 

Сьогодні завершується 2017-2018-й навчальний рік для 1051 студента різних спеціальностей та освітніх рівнів Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

У 2018 році 102 студенти отримають дипломи бакалавра та магістра. Незабаром ще 72 студенти отримають диплом «молодшого спеціаліста». А 2-го березня цього року відбулося вручення дипломів для 20 випускників спеціальності «Туристичні послуги». На освітньо-кваліфікаційному рівні «Бакалавр» знову успішно акредитовані спеціальності «історія», «географія», «математика», «вчитель молодших класів».

Зі студентами цього навчального року працювало 119 викладачів за основним місцем роботи, 17 викладачів за сумісництвом та 21 позаштатний викладач. 15 представників професорсько-викладацького складу мають науковий ступінь доктора наук, 59 – кандидата наук, 13 – вчене звання професора та 14 – доцента. На жаль, деякі з наших викладачів відійшли в інший світ, але вони спостерігають за нами з небесної кафедри, це – професор Михайло Сюсько та його дружина Раїса Сюсько, а також Маріанна Брензович. Вшануймо їх пам’ять та пам’ять близьких, яких уже немає з нами, хвилиною мовчання.

Будемо раді поділитися і нашими успіхами.

Закарпатський угорський інститут нагородило спеціальною відзнакою Об’єднання угорців Америки.

Др. Роберт Бачо, завідувач кафедри обліку та аудиту, успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора наук у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця. Викладачі Ержебет Когут та Аніта Марку успішну пройшли процедуру нострифікації наукового ступеня, здобутого за кордоном. На жаль, нострифікацію ще двох наших колег було відхилено без обґрунтування причин.

Юлії Петечук, викладачу кафедри математики, присвоєно науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. Вілмош Ґоздоґ здобув науковий ступінь PhD у науковій програмі Слов’янського мовознавства Будапештського університету імені Лоранда Етвеша. Юдіта Павлович захистила кандидатську дисертацію з загальної педагогіки та історії педагогіки у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля.

Др. Золтан Варга, доктор біології, лауреат премії Йожефа Етвеша, професор кафедри біології та хімії, отримав премію імені Сечені. Др. Бейло Нодь, доцент кафедри біології та хімії, отримав премію імені Яноша Опацої-Чере. Ержебет Молнар Д., викладач кафедри історії, працівник Науково-дослідного центру ім. Тіводора Легоцького, отримала Орден Угорщини (Золотий Хрест) «За заслуги». Угорська академічна рада Закарпаття відзначила премією за високі здобутки в дослідницькій роботі др. Іштвана Коложварі, керівника науково-дослідницького центру ім. Іштвана Фодора.

Університет ім. Святого Іштвана нагородив викладача Бейлу Паі за сумлінну роботу на аграрному факультеті. Аніта Марку та Еніке Товт у цьому навчальному році отримали стипендію у рамках програми «Нова національна досконалість» (Угорщина), а Корнелія Гіреш-Ласло отримала стипендію «Колегіум Талентум».

Було проведено XIV Конференцію молодих угорськомовних дослідників Закарпаття. На цьому форумі 30 молодих дослідників презентували свої наукові здобутки. Робота проходила в чотирьох секціях, презентації талановитої молоді оцінювало 20 членів журі, 9 з яких прибули з іноземних навчальних закладів.

У травні відбулася XII Закарпатська студентська конференція. 42 студенти подали свої наукові праці, з них 39 взяли участь у роботі конференції. Ці дослідження оцінювало 50 рецензентів. Презентації робіт відбувалися в 7 секціях, де працювало 28 членів журі. Найкращі учасники цього наукового форуму візьмуть участь у XXXIV Загальнодержавній студентській конференції в Угорщині.

Наші студенти досягають успіхів у різноманітних наукових та інших заходах. Зокрема, студентка математичного факультету Естер Балог посіла друге місце, Мартон Шанта отримав спеціальну премію, а Міклош Староста посів друге місце на конференції «Scientiа Denique» в Ужгороді. Студент спеціальності «угорська філологія» Ґабор Сані посів перше місце у філологічній секції XII Закарпатської студентської конференції. Наші команди дівчат та хлопців зайняли друге місце на чемпіонаті області зі стрітболу, крім того дівчата посіли друге, а хлопці – третє місце на чемпіонаті з плавання.

Один із віршів Томаша Нодя було опубліковано в часописі Спілки письменників Угорщини. На міжнародній науковій конференції, що проводилась у рамках програми «Дні Ракоці», Вероніка Пушкаш та Олександра Нодь презентували свої дослідження. На конкурсі ораторського мистецтва в Університеті ім. Лоранда Етвеша наша студентка зі спеціальності «Соціальна педагогіка» Каталін Сабо дійшла до фіналу й посіла перше місце. На спеціалізованому конкурсі студент спеціальності «Туризм» Алекс Лівданс отримав похвалу від професійного журі. Студенти-географи захищали честь нашого навчального закладу на Всеукраїнській олімпіаді в Києві. На XVI Республіканській екологічній студентській конференції Лівія Нодь та Едіна Тор були відзначені цінними призами.

Колишня студентка та викладач нашого інституту, а нині депутат Європейського Парламенту Андреа Бочкор щороку нагороджує подорожжю до Брюсселя найкращого студента-історика та студента-випускника з найвищим середнім балом в інституті. Цього року похвальними грамотами та поїздкою до Брюсселя відзначені студент-випускник спеціальності «Історія» Томаш Бороні та студентка спеціальності «Англійська мова» Вівіен Ґрета Ґал.

У рамках програми з обміну досвідом «Маковець» 47 студентів навчалося в інших навчальних закладах протягом 1-3 місяців. До нашого інституту на один семестр також прибули 2 іноземні студенти. У рамках програми з обміну досвідом «Маковець» для викладачів 6 іноземних професорів читали в нашому інституті окремі дисципліни. Завдяки цій програмі 200 студентів із 7 кафедр інституту взяли участь в 10-ти денних курсах або 4-5 денній навчальній подорожі до закладів-партнерів програми.

У рамках програми мобільності «Erasmus+» студенти ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ мали можливість поїхати на навчання до 3 різних навчальних закладів на цілий семестр. Вхідної студентської мобільності в цьому навчальному році не було. Завдяки програмі мобільності для викладачів та адміністративних працівників 8 викладачів нашого інституту та один працівник адміністрації взяли участь в 5 та 10-денній програмах, а до нас прибули 4 викладачі та адмінпрацівники з-за кордону.

На участь у мовних курсах Навчально-консультаційного центру Закарпатського угорського інституту з англійської, німецької, російської, української та угорської мов надійшло 4317 заявок від потенційних студентів, у тому числі і від працівників консульств Угорщини в Берегові та Ужгороді, які навчалися на курсах з російської га української мов. Курси проводилися в 45 населених пунктах 12 районів, обсягом по 120 навчальних годин у кожній групі. 2661 особа виконала навчальні вимоги курсів. У другому семестрі було отримано заявки від 3997 осіб з 41 населеного пункту 11 районів, які розпочали навчання в 209 групах з 87-ма викладачами. Для тих, хто успішно освоїв рівень А2, ми забезпечили можливість досягти рівня В1. Цією можливістю скористалися 1305 осіб з 15 населених пунктів 9 районів області, ці заняття проводять у 17 місцях. Отже, в цьому навчальному році на курси іноземних мов записалась 9471 особа. У міжнародному центрі оцінювання знань ECL 25 осіб успішно склали іспит з іноземної (російської, англійської, угорської та німецької) мови на початковому, середньому та вищому рівнях.

Наші кафедри та дослідні центри акцентували увагу насамперед на регіональних дослідженнях.

У Науково-дослідному центрі імені Тіводора Легоцького було проведено вивчення, оцифрування та публікацію архівних матеріалів Першої світової війни, а також дослідження «Цвинтарі – «живі» свідки минулого», «Жертви комунізму 1944-1953 років», та «Моніторинг-спостереження нацменшин».

Завдяки роботі Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора зібрано колекцію флори с. Великі Береги, яка містить 495 видів та підвидів, також було опрацьовано 3500 гербарних листів 450 різних видів, що знаходяться в науковому гербарії; 1902 категоризовані одиниці зоологічної колекції знаходяться в процесі препарації та систематичного опрацювання.

Напрацювання кафедри географії та туризму: Демогеографічні умови Закарпаття, Етногеографія та політична географія Закарпаття, екологічні проблеми населених пунктів області, вулканічні комплекси Закарпаття, особливості закарпатського туризму.

Кафедра обліку та аудиту взяла участь у дослідженнях Наукового інституту «Гейтфа», а також у дослідженні спільно з кафедрою фінансів Харківського національного економічного університету.

Результати цих досліджень були опубліковані у вигляді численних статей та наукових праць. Протягом цього навчального року вийшло в світ 202 публікації наших колег. 12 із них були опубліковані у таких відомих наукових виданнях, як «Web of Science», «Scopus», також у вигляді монографій, частин книг, методичних посібників, у вітчизняних та іноземних наукових виданнях.

Також вийшли друком публікації у наукових виданнях нашого Інституту:

  • у виданні «ACTA ACADEMIAE BEREGSASIENSIS» – 24 наукові праці закарпатських дослідників на 248 сторінках;
  • у виданні «LIMES» – 29 наукових праць закарпатських та іноземних дослідників на 174 сторінках.

У цьому навчальному році ми провели кілька конференцій. У рамках програми «Дні Ракоці» кафедра філології ЗУІ спільно з кафедрою полікультурної освіти та перекладу факультету міжнародних відносин Ужгородського національного університету 27-28 березня 2018 року провели міжнародну наукову конференцію «Полікультурність та різноманітність у 21 столітті». У конференції взяли участь 122 дослідники з 16 країн, а саме зі Сполучених Штатів Америки, з Чехії, Індонезії, Ірану, Японії, Йорданії, Канади, Польщі, Угорщини, Німеччини, Росії, Румунії, Сирії, Словаччини та України.

Кафедра педагогіки та психології брала активну участь в організації III конференції Служби духовної допомоги Карпатського басейну, а також конференції Закарпатського товариства спеціалістів психічного здоров’я під назвою “Ніч духовного наповнення”.

Кафедра історії та суспільних наук спільно з Науково-дослідним центром імені Тіводора Легоцького провела наукову конференцію з нагоди 150-ї річниці австро-угорського компромісу під назвою «Indivisibiliter ac Inseparabiliter – нероздільно та нерозривно».

Коледж нашого інституту також провів конференцію в рамках програми «Рік професійно-технічної освіти”.

Наші працівники протягом цього навчального року взяли участь у 129 вітчизняних та іноземних, переважно міжнародних конференціях, зокрема в Києві, Миколаєві, Переяславі-Хмельницькому, Львові, Дніпрі, Дрогобичі, Ужгороді, Мукачеві та інших містах України. Співробітники ЗУІ презентували свої дослідження в Угорщині, Румунії, Фінляндії, Нідерландах та Бельгії.

Заходи, в яких брали участь наші студенти та викладачі

Кафедра педагогіки та психології у 2017/2018 навчальному році, як і в попередні роки, провела студентські чемпіонати з футболу, баскетболу, гандболу, настільного тенісу, а також змагання з шахів, майстер-клас з фарбування великодніх писанок та День народних казок.

Працівники та студенти кафедри історії та суспільних наук взяли участь в археологічній практиці в селах Рокосово та Бене, а також у музейній та архівній практиці в Будапешті.

Студенти українського відділення кафедри філології взяли участь у роботі табору перекладачів в с. Локітелек (Угорщина), побували на зустрічі з акторами Берегівського українського народного театру, провели професійний день, конкурс на кращого знавця української мови з нагоди Дня української писемності, зустріч з письменниками Ксенією Заставською та лауреатом Шевченківської премії Мирославом Дочинцем, взяли участь в заході Мукачівського літературного товариства «Рідна Мова». Студенти також презентували виставу за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Також вони взяли участь у навчально-екскурсійній поїздці до Львова.

Угорське відділення кафедри філології провела «Професійний день», благодійний день ремесел з нагоди Адвенту, а також олімпіаду з правопису угорської мови. Вони також вшанували міжнародний день рідної мови, день угорської мови та день угорської поезії святковими програмами.

Студенти кафедри обліку та аудиту взяли участь у навчальній практиці спільно з кафедрою корпоративної економіки та менеджменту Університету імені Святого Іштвана. Протягом осіннього семестру др. Пейтер Форґач, засновник американської стипендійної програми, прочитав лекцію про міжнародний досвід створення нових підприємств та стипендійні можливості у Сполучених Штатах.

Кафедру географії та туризму відвідала делегація кафедри метеорології Університету імені Лоранда Етвеша та Угорської метеорологічної служби, разом вони організували похід до витоків Білої Тиси.

Студенти та викладачі кафедри біології та хімії взяли участь у симпозіумі «Moleculars Frontiers / Medinprot», організованому Академією Наук Угорщини та Університетом імені Лоранда Етвеша. На цьому заході була унікальна можливість послухати лекції вчених – лауреатів Нобелівської премії. Також студенти пройшли практику в Ужанському національному парку, в зоопарку міста Ніредьгаза, національному парку Ферте-Ганшаґ, побували на Загальнодержавній виставці-ярмарку сільського господарства та харчової промисловості, на виставці, присвяченій анатомії тіла людини «BODY», взяли участь у навчальному відрядженні до Угорщини, присвяченому екологічному вихованню, а також у професійному відрядженні до еко-центру на озері Тиса, на практичних заняттях на хімічному факультеті Мішкольцського університету, у професійно-практичній підготовці інженерів-садоводів та інженерів аграрної промисловості в місті Ґеделле та у професійному відрядженні по Закарпатській області. Студенти закладу долучились до програм «Ніч Дослідників», «Вечір Студента», провели креативну олімпіаду з хімії, а також день ботанічних садів та дендропарків. Було організовано професійний день флористики з нагоди Адвенту, почесним гостем якого був молодіжний чемпіон Європи з флористики. З нагоди Дня науки було проведено конференцію, а також науковий семінар про еволюцію. Дослідний центр імені Іштвана Фодора взяв участь у професійному форумі шкільних садів Карпатського басейну.

Основні заходи англійського відділення кафедри філології: конкурс на знання правопису, програма «Різдво в Європі», вечір-вікторина «Масляна в німецькомовних країнах та світі», а також англомовна студентська конференція.

Протягом навчального року англомовні позаштатні викладачі Ерік та Стейсі Гоксема проводили заняття зі студентами. Англомовний викладач др. Ґренвіль Піллар провів інтенсивний курс розвитку усного мовлення. Завдяки дружнім стосункам із християнською місією Клейґейт, що в Англії, наші студенти візьмуть участь в тижневому таборі в селах Дюла та Клинова Гора, де вони будуть перекладачами між викладачами, місіонерами й лікарями, що прибудуть з-за кордону, та місцевим населенням.

Коледж нашого інституту в рамках програми «Без меж» прийняв групу студентів із Будапешта, Матейсалки, Мішкольца та Капошвара, після чого наші студенти також відвідали ці міста. За підтримки товариства Ракоці було організовано навчальні екскурсії до міста Шарошпатак та його околиць, а також до міст Кечкемейт, Опустасер, Будапешт, Ніредьгаза та Еґер.

Ефективній роботі нашого навчального закладу значно сприяє бібліотека ім. Опацої Чере Яноша, в якій зберігається 114 556 документів. У цьому навчальному році до фонду бібліотеки було додано 4981 нових назв. На передплату періодичних видань було витрачено 57 448,61 грн. Ми також придбали 811 назв українських підручників на загальну суму 148 656 грн. На передплату цифрових видань та бази даних було витрачено 456 924 форинти. У цьому навчальному році загалом на модернізацію інституту було витрачено 206 104,61 грн та 456 924 форинти.

Науковій роботі та поширенню наукових знань також значною мірою допомагає фонд мінералів та корисних копалин, що містить 2500 експонатів. Дослідницькі пошуки кафедри географії та туризму будуть більш ефективним завдяки дрону, який було придбано в 2017 році. В Інституті також запрацювала нова агрохімічна лабораторія. Крім цього, ми ввели в експлуатацію гуртожиток на 145 місць.

Завдяки підтримці фонду ім. Ґабора Бетлена продовжується розвиток інфраструктури нашого інституту. У вересні буде завершено будівництво спортивно-оздоровчого центру, на території якого знаходитиметься стандартний спортивний майданчик площею 1130 квадратних метрів, спортзал площею 338 квадратних метрів, дві роздягальні, танцювальний та фітнес-зал, чотири навчальні приміщення, а загалом тут буде 23 приміщення. На подвір’ї буде відкритий спортивний майданчик розміром 15 на 30 метрів. Завдяки цьому вирішаться наші проблеми з проведенням уроків фізичного виховання. На внутрішньому подвір’ї було облаштовано парк та майданчик для паркування.

З метою розширення коледжу, в селі Велика Добронь було облаштовано навчальне приміщення з 14-ма класами, спортивним залом, актовим залом та гуртожитком на 70 місць. До нашого технічного фонду було додано 9 ноутбуків, 8 інтерактивних навчальних дощок, два планшети, 27 персональних комп’ютерів та моніторів, 7 мультифункціональних лазерних принтерів, до інфраструктури приміщень в селі Велика Добронь було додано активні та пасивні елементи комп’ютерної мережі. Ми придбали 30 примірників операційної системи Windows 10 та 50 ліцензій Microsoft Office. У кінозалі нашого гуртожитку, а також в урочистій залі інституту (аудиторія Естерґом) та в конференц-залі (аудиторія Дьор) було встановлене сучасне аудіо- та відеообладнання. Крім цього, ми придбали вантажний мікроавтобус Хюндай та пасажирський мікроавтобус Хюндай на 16 місць з метою оптимального перевезення викладачів.

Це основні події нашого навчального закладу, які відбувались протягом усього навчального року. Та все ж найважливішою подією є те, що сьогодні свій дорослий життєвий шлях розпочинають 102 студенти. Саме вони є головними персонажами цього свята. Вітаю вас, завдяки цьому досягненню ви вже є переможцями. Вперше ви стали ними тоді, коли успішно вступили до інституту, подолавши найскладнішу перешкоду у своєму житті – комплексний іспит з української мови. Адже для вас українська не є рідною, а другою мовою, ви вивчали її, маючи меншу кількість годин та інший навчальний план, ніж випускники, для яких українська мова є рідною, однак ви успішно пройшли випробування, створені для вступників до факультетів української філології. Не виключено, що багато молодих людей вашого віку були кращими та більш талановитими з обраних ними предметів, але система не дала їм можливості навчатися у вищому навчальному закладі. Ви своєчасно усвідомили, що учні – представники нацменшин – повинні працювати вдвічі більше, ніж представники народу більшості для того, щоб їх сприймали як рівних партнерів і вони могли склали всі іспити. Ви також виконали всі вимоги, які перед вами поставив навчальний заклад, склали іспити та заліки, написали курсові та дипломні роботи, пройшли навчальну практику. Пишайтеся цим, адже багато хто не дійшов до кінця. Дехто розцінює це як знак того, що навчання не є досить ефективним, але ми переконані в тому, що студенти, які вступили до нашого навчального закладу, повинні навчатися та працювати, показуючи при цьому з року в рік все кращі знання. Ми даємо вам науку та можливість розвитку, кожен з вас нехай приймає їх такою мірою, як це необхідно для особистого розвитку. Ми не вважаємо, що успішний вступ до вищого навчального закладу автоматично дає право на отримання диплома. Документ про здобуття вищої освіти має отримати тільки такий студент, який сумлінно працював. Сьогодні ви довели, що є саме такими студентами.

Дозвольте мені покласти ще кілька порад до вашої символічної життєвої торбинки. Користуйтесь ними при необхідності. Перша порада повторює слова нашого короля Святого Іштвана, авторитет якого визнали Рим та Візантія, адже він знайшов правильний шлях між цими двома державами. У настановах, написаних для принца Імре, він відпускає свого сина зі словами: «Прислухайся, сину, до вказівок свого батька, але не нехтуй порадами матері». Ця порада є актуальною і в наш час. Щойно отримавши диплом, ви можливо вважаєте, що знаєте все краще за своїх батьків, розумієте все, але, повірте мені, вони можуть дати вам щось цінніше, ніж диплом, а це життєвий досвід та мудрість. Інша думка, яка допомагає мені орієнтуватися на життєвому шляху, була висловлена всесвітньовідомим угорським математиком Яношем Бояі, коли він розробив основи неевклідової геометрії: «З нічого я створив новий, інший світ». Дуже довго навіть найбільші вчені, навіть король математики Ґаус не сприймали його відкриттів, але він не здавався і врешті-решт виявилося, що саме він мав рацію. Бажаю, щоб вам також вдалося створити новий, інший світ з нічого, щоб вам завжди вистачало креативності, сили та наснаги, адже, як казав Ракоці та як написано на прапорі нашого інституту – «Бог не покидає добру справу». На своєму життєвому шляху залишайтесь еталоном законності та моралі, дотримуючись 10 Божих заповідей. Не бажайте відбирати нічого від інших, адже це не зробить вас багатшими, ви просто здобудете більше ворогів та водночас втратите набагато більше друзів. Завжди будьте на захисті власних інтересів за будь-яких обставин, адже це обов’язок кожного перед своїми предками. Будучи представниками найбільш толерантної та інклюзивної нації Європи, яка вже в 1568 році, тобто 450 років тому, сформулювала право на свободу віросповідання у вигляді законодавчого акту, зберігайте право на різноманітність, передавайте цей дух наступним поколінням. Бажаю вам успіхів, можливостей та хорошої дороги. Дякую за увагу.

Берегове, 22 червня 2018 року.

Ільдіко Орос, ректор

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English