В ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ відзначали День угорської мови

З нагоди Дня угорської мови відділення угорської філології кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ організувало святкову програму. Захід відбувся 14 листопада.

На заході під назвою «День (старо)угорської мови» присутні першими послухали найдавніший угорський текст, написаний латинськими літерами – “Надгробна проповідь і молитва”. Після цього Маргіт Кейс, викладач нашого закладу, розповідала про поему “Плач Марії” (Ómagyar Mária-siralom), яка також є одним із наших найдавніших мовних спогадів. Ми дізналися, що в середньовіччі угорська духовна поезія процвітала, її сліди можна знайти і сьогодні.

Опісля ми мали змогу послухати вірш “Плач Марії” (Ómagyar Mária-siralom) у виконанні студентів угорської філології, та познайомитися з літературними паралелями твору. Такими є, наприклад, архаїчні молитви, сліди яких є і на Закарпатті. Наприкінці заходу студенти виконали одну з середньовічних молитов.

Співорганізатором заходу був Науково-дослідний центр ім. Антала Годинки.

У 2011 році угорський парламент оголосив 13 листопада Днем угорської мови на честь приняття ІІ частини Закону 1844 року Про угорську мову та національність, згідно з яким угорська мова стала державною в Угорщині.

A. K.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar