“Усе, що нас не вбиває, робить нас сильнішими” – результати офіційної перевірки

Хоча за останні тижні ми звикли до всіх хороших новин, (міжнародна акредитація; введення системи подвійного диплому; рекордна кількість абітурієнтів та вступників; професійний розвиток та прогрес практично у всіх сферах), багатьох здивувала новина, оприлюднена на сайті закладу 8 листопада, згідно з якою Державна служба якості освіти України приїхала до нашого закладу для позачергової перевірки. Відтоді 11 листопада на сайті інституту з’явилася коротка інформація про те, що перевірка вже завершилася . Про передумови, результати та можливі наслідки перевірки ми питали ректора інституту Степана Черничко.

– Яка саме перевірка проходила в нашому закладі з 8 по 11 листопада?

Державна служба якості освіти України — орган державної влади, утворений у 2017 році шляхом реорганізації попереднього контролюючого органу. Відповідно до положення, розміщеного на сайті цього органу, його основним завданням є контроль за роботою закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та фахової передвищої освіти. Цікаво, що цей державний орган навіть не згадується в Законі про вищу освіту, оскільки забезпечення якості освіти в університетах та інститутах забезпечується зовсім іншим органом – Національним агентство із забезпечення якості вищої освіти НАЗЯВО.

– Тож як цей орган потрапив до нашого закладу?

Хороше питання. Ми не знаємо. Річ у тім, що відповідно до неоднозначних підзаконних актів цього органу, він має певні повноваження і у сфері вищої освіти, але ці повноваження важко окреслити. Проте факт, що, якщо державний орган прибуває в установу несподівано без попередження з метою перевірки, то це не є хорошим знаком.

– Візит був несподіваним?

Так. У минулому навчальному році інститут мав тісні стосунки з центральними органами влади, які здійснюють нагляд за законністю та правильністю роботи, якістю навчання та організаційною діяльністю вищих навчальних закладів. Це Міністерство освіти і науки України та згаданий вище орган НАЗЯВО. Через міністерство було дано зелене світло 7 нашим заявкам на відкриття навих курсів а НАЗЯВО провело акредитацію 3 наших магістерських програм протягом минулого навчального року. Не говорячи вже про той факт, що наш заклад отримав успішну інституційну акредитацію цієї весни в процесі акредитації, проведеному відповідно до міжнародних стандартів, що доводить, що наші внутрішні процедури забезпечення якості відповідають європейським вимогам. Тож ми насправді не бачили причини такої незвичайної, повномасштабної перевірки.

– Хто входив у склад комісії?

Комісія, яка приїхала до нас, складалася з чотирьох осіб. Крім двох працівників Державної служби якості освіти України, до складу групи входили професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» та доцент “Українсько-Угорського навчально-наукового інституту” Ужгородського національного університету. Правовою підставою для проведення перевірки став допис 01-11/18 від 1 листопада 2022 року голови Держввної служби якості освіти Русланв Гурака, який на час перевірки перебував у м. Ужгороді. Згідно з додатком до документу, розпорядження про проведення позачергової перевірки було обґрунтовано службовим листом, зміст якого віднесено до службової таємниці, тому нам не дозволили ознайомитися з ним. Проте швидко стало зрозуміло, що метою перевірки було розслідування можливих порушень законодавства з боку нашого закладу.

– Що саме перевіряли протягом цих чотирьох днів?

Що перевіряли? Простіше було б сказати, що ні. Подібні перевірки у нас були й раніше, остання була, наприклад, у 2013 році. Тож у нас був певний досвід того, чого ми можемо очікувати від такої перевірки. Проте, з причин, зазначених вище, ми також знали, що ми готові до усіляких розслідувань, оскільки ми були впевнені, що інститут професійно стоїть на міцній основі, про це свідчать успішні акредитації та виконана робота.

За чотири дні члени комісії ретельно переглянули тисячі сторінок документів – від документів про обрання та призначення керівників закладу до особових листів завідувачів кафедр, наказів про прийом та відрахування студентів, протоколів засідань вченої ради. Про те, що огляд був дуже ретельним, можна сказати з того, що у 47-сторінковому звіті, складеному за результатами перевірки, інспектори виявили такі «недоліки», як, наприклад, те, що в деяких навчальних планах не точно додані години, або що історія світової літератури в навчальному програмному предметі написана українською мовою у формі “Історія зарубіжної ліератури”, а в підручнику для студентів – у формі Історія світової ліератури”. Щоб судити про те, наскільки глибокою була перевірка, може розповісти ще один факт: у 47-сторінковому протоколі, підписаному наприкінці перевірки, перелік питань, які вивчали перевіряючі, триває з 3 до 28 сторінки, подальші 2 сторінки містять перелік законів, урядових і міністерських постанов, дотримання яких було перевірено під час перебування в нашому закладі.

– Чи було виявлено порушення законодавства в роботі інституту?

Ні. Перевірка виявила незначні недоліки, але це не порушення законодавства, а неточності, які були виявлені у сфері ведення, редагування та обліку документів.

– Чи успішно завершилася перевірка з точки зору закладу?

Насправді так. Власне, маю сказати, що ми навіть можемо бути вдячні працівникам державного наглядового органу за те, що вони так ретельно переглянули нашу внутрішню документацію і показали, де потрібно внести дрібні виправлення.

– Які наслідки матиме перевірка?

Швидше за все, найближчим часом ми отримаємо вимогу виправити виявлені помилки та письмово повідомити орган про виконану роботу.

– Як поводилися інспектори під час перебування в інституті: мали якісь упередження чи просто були зосереджені на своєму завданні?

Здивувало те, що в перші години прибуття до інституту вони неодноразово дивувалися тому, що вони без проблем спілкуються з керівництвом закладу та колегами, і що наші центральні документи є й українською мовою, а переважна частина вивісок та написів на наших будівлях є двомовними. Мабуть, вони спочатку думали, що тут мало хто володіє українською, а документи на перевірку отримають лише угорською. Про це свідчить той факт, що після їхнього прибуття нам повідомили, що співробітник Ужгородського національного університету допоможе нам з перекладом. Як виявилося, це не було необхідним, так він міг відвідувати уроки і проводити моніторинг та перевірку якості освіти.

Крім цього, члени ревізійної комісії поводилися з нами як колеги. Під час перевірки вони не лише довели, що розуміють свою справу, а й те, що вони також люди, які прийшли до нас не для того, щоб нас нервувати чи принижувати, а щоб допомогти виправити можливі дрібні помилки. Ні в професійному, ні в особистому плані ми не можемо сказати нічого поганого про колег, які здійснвали перевірку.

– Чи загалом інститут задоволений процесом і результатами перевірки?

Так, тому що це вкотре довело, що ми стоїмо на міцній професійній основі. Хочу подякувати всьому колективу закладу та студентам за те, що не тільки протягом чотирьох днів перевірки, а й роками постійно доводять, що ми – команда. Такий комплексний, всеохоплюючий моніторинг не був би завершений успішно без постійної спільної роботи на високому рівні. Аудит також довів, що важка праця окупається. Я радий, що ми добре впоралися з чотирма днями тиску та стресу, виправдавши вислів Ніцше: “Усе, що нас не вбиває, робить нас сильнішими”

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar