В ЗУІ презентували результати досліджень щодо внутрішньо переміщених осіб

Науково-дослідний центр імені Тіводора Легоцькі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ у співпраці з кафедрою історії та суспільних наук презентував результати дослідження «Вимушені переселенці зі Сходу України на Закарпатті» у рамках циклу програм проведених до Дня угорської науки. Захід відбувся 30 листопада в Центральній читальній залі Бібліотечно-інформаційного центру ім. Опацої Чере Яноша.

Присутніх привітав президент “Товариства Угорської Культури Закарпаття” Василь Брензович.

«Вважаю важливим, що незважаючи на складні обставини, інститут та пов’язані з ним заклади функціонують, адже вони відіграють важливу роль у науковому житті Закарпаття»

– наголосив він.

Співробітниця Науково-дослідний центр імені Тіводора Легоцькі Молнар Д Ержебет наголосила, що 24 лютого 2022 року світ перевернувся, почалася російсько-українська війна, яка триває вже 9 місяців. Затяжна війна змусила мільйони людей покинути свої домівки.

Після привітань було показано короткометражний фільм «Закарпаття сьогодні». Фільм, серед іншого, представив повсякденне життя переселенців на Закарпатті.

Після перегляду відбувся цикл лекцій. Спершу Молнар Д. Стефан Стефанович, науковий співробітник Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі, представив лекцію на тему «Населення України та міграційна ситуація у 2022 році». Далі співробітниця Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі, Кароліна Дорчі представила роль Закарпатських громад у опіці внутрішньо переміщених осіб зі Східної та Центральної України. Останнім, Каталін Поллоі представила свою презентацію на тему «Переселенці російсько-української війни в берегівському районі».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar