Відбулися загальні збори Угорської академічної ради Закарпаття

20 жовтня Угорська академічна рада Закарпаття (УАРЗ) провела загальні збори про діяльність ради у 2023 році в гібридному форматі.

Присутніх привітав голова УАРЗ, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Степан Черничко.

Потім слово взяв голова комітету з питань угорської науки за кордоном Академії наук Угорщини (АНУ), академік Кароль Кочіш, який підкреслив, що УАРЗ є структурним підрозділом АНУ на Закарпатті, який проводить видатну, самовіддану та зразкову роботу у колі угорської громади Закарпаття та батьківщини.

Продовжуючи думку Кароля Кочіша, з вітальним словом до членів Правління та Ради звернулася керівниця Секретаріату АНУ з питань досліджень та розвитку угорської науки закордоном Тюнде Морваї.

Засідання Угорської академічної ради Закарпаття – особлива подія як з точки зору підведення підсумків діяльності за рік, так і з точки зору побудови планів на майбутнє,

– зазначила вона.

У своєму виступі Тюнде Морваї не лише позитивно оцінила налагоджену роботу УАРЗ, але й детально зупинилася на кожному з етапів надання підтримки, стипендій, можливостей для угорських науковців Закарпаття, а також розповіла про їхні здобутки та плани на майбутнє.

Опісля того, як секретарка Жужанна Долінаі озвучила кількість членів ради та провела узгодження даних, з доповіддю виступив Степан Черничко, який спершу висловив подяку за надання підтримки з боку АНУ, а потім прозвітував про діяльність УАРЗ у 2023 році. Незважаючи на суспільно-політичні обставини, які так чи інакше відобразилися на діяльності УАРЗ, організація намагалася активно долучатися до академічних проєктів, реалізованих на Закарпатті. УАРЗ намагався підтримувати тісний контакт з Академією наук Угорщини та її структурними підрозділами і департаментами. Подібно до попередніх років організація активно долучилися до роботи АНУ, доказом цього є проведення численних заходів, спрямованих на розвиток науки. У травні 2023 року в сімнадцятий раз за організації ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ та благодійного фонду «ГЕНІУС» відбулася Закарпатська наукова студентська конференція (ЗНСК) у рамках реалізації партнерської програми «Без кордонів» Національної студентської ради (КНСР). Крім того, анонсовано проведення 20-ї Конференції молодих угорських дослідників Закарпаття, яка відбудеться 10 листопада. Крім того, до переліку досягнень можна віднести і те, що УАРЗ прагне наблизити Закарпаття до міжнародної науки, запрошуючи всесвітньо відомих науковців до ЗУІ імені Ф. Ракоці ІІ.

У своїй доповіді Степан Черничко, поміж іншого, зазначив, що, згідно статистичних даних, з 2016 року нагороди в різних галузях науки отримали 45 науковців.

Після звіту голови Угорської академічної ради Закарпаття відбулося нагородження лауреатів наукових премій УАРЗ за 2023 рік у галузях гуманітарних, соціальних, природничих та біологічних наук.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Першою нагороду Угорської академічної ради Закарпаття за високі стандарти якості проведення досліджень у Науково-дослідному центрі ім. Антала Годинки та видатний внесок у розвиток емпіричних соціологічних досліджень у сфері закарпатської угорської науки відповідно до міжнародних дослідницьких методологій і стандартів отримала Корнелія Гіреш-Ласлов.

Доцент кафедри угорської філології Ужгородського національного університету, кандидат філологічних наук Наталія Надь отримала нагороду Закарпатської угорської академічної ради за вагомий внесок в угорське академічне життя Закарпаття та активну діяльність у сфері організації наукових досліджень.

Видатну наукову та науково-організаційну діяльність Оксану Ферко удостоєно премією УАРЗ за 2023 рік у категорії «Гуманітарні науки». Нині дослідниця є доцентом кафедри археології, етнографії та культурології факультету історії та міжнародних відносин, а також за сумісництвом доцентом кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Українсько-угорський навчально-науковий інституту УжНУ. Координує роботу Центру угорської історії та угорсько-українських відносин Ужгородського національного університету і обіймає посаду відповідальної редакторки наукового журналу Центру гурнарологія в Україні.

УАРЗ науково-дослідницьку діяльність та наукові досягнення у галузі гуманітарних наук Аттіли Ковача відзначила премією 2023 року. Наразі дослідник працює викладачем кафедри інженерії, технологій та професійної освіти Мукачівського державного університету, а також обіймає посаду вчителем біології та заступника директора Великодобронського ліцею.

Антонія Тегза стала лауреатом премії УАРЗ за 2023 рік у категорії «Природничі науки» за видатну наукову та науково-організаційну роботу. З 2020 року вона працює за сумісництвом доцентом кафедри фізики та математики Українсько-угорського навчально-наукового інституту Ужгородського національного університету.

За видатну наукову та науково-організаційну діяльність у галузі медицини, науки та досліджень лікаря Олександра Дутко нагороджено Почесною грамотою УАРЗ за 2023 рік у категорії «Науки про життя». Олександр Дутко працює хірургом-онкологом в Обласному центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді з 2023 року.

На останок до учасників загальних зборів звернувся заступник голови УАРЗ Олександр Шпеник.

Сантов Дьердьі

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar