Відбулося засідання Вченої ради ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ

22 листопада відбулося чергове засідання Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

На початку засідання Степан Черничко, ректор ЗУІ, привітав присутніх членів ради та оголосив пункти порядку денного, після чого члени ради одноголосно затвердили пункти для обговорення.

Першим пунктом було присвоєння вчених звань викладачам ЗУІ. Питання представив Дюло Фодор, проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ, а рада проголосувала за звання доцента для викладача кафедри географії та туризму Тібора Іжака.

Після цього секретар ради, Олександр Бергхауер доповідав про виконання рішень Вченої ради та наказів президента і ректора закладу.

Результатами позапланової перевірки закладу Державною службою якості освіти поділився Степан Черничко.

Потім Жужанна Фізеші, зав. відділу контингенту студентів ЗУІ, доповідала про динаміку контингенту студентів за останні 5 років.

Наступним пунктом порядку денного засідання ради було порядок та правила використання послуг, які надає інститут (платні та безкоштовні послуги для внутрішніх і зовнішніх користувачів), про що інформувала Отілія Фізеші, головний бухгалтер ЗУІ.

Під керівництвом проректора з науково-педагогічної роботи Адальберта Раца члени ради затвердили теми і наукові керівники кваліфікаційних та курсових робіт. А після цього директори НДЦ ЗУІ та завідувачі кафедр доповідали про результати наукової діяльності структурних підрозділів ЗУІ за 2022 рік.

В подальшому Дюло Фодор оголосив зміни та доповнення до основних напрямів наукової діяльності структурних підрозділів ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ (2021–2025 рр.), після чого рада проголосувала за ці зміни та доповнення.

Наступний пункт оголосив Імре Сакал, голова Ради із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ, та поінформував про результати перевірки ключових компетенцій здобувачів вищої освіти, та про результати анкетування студентів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

В подальшому проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ, Дюло Фодор повідомив про зміни та доповнення організаційної структури ЗУІ.

За пропозицією Степана Черничка Вчена рада прийняла рішення ввести зміни та доповнення до Положення ЗУІ «Про нагороди в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці. Відповідного до рішення у рамках програми «Дні Ракоці» викладачі та студенти закладу нагороджуватимуться почесними грамотами за результатами наукової, культурної та освітньої діяльності.

Про можливості співпраці з органами студентських самоврядувань ЗУІ доповідали Адальберт Рац (проректор з науково-педагогічної роботи), Беттіна Фаркаш (голова органів студентського самоврядування ЗУІ) та Мартина Шамовк (голова органів студентського самоврядування гуртожитку імені Ференца Келчеї).

Завідувач кафедри педагогіки та психології – Олена Біда – виступила з пропозицією реорганізації кафедри. Після цього президент ЗУІ, Ільдіко Орос, поінформувала присутніх про підготовку до осінньо-зимового періоду та проблеми енергозбереження для можливості забезпечення раціональної організації навчального процесу.

В подальшому після оголошення питання Дюлом Фодором відбулося затвердження кредитів за результатами професійного розвитку та проходження курсів підвищення кваліфікації співробітників ЗУІ. Проректор узагальнив, що 31 колега з 6 кафедр інституту проходили курси підвищення кваліфікації та програми мобільності, результати яких були затверджені голосуванням. Були затверджені також науково-методичні видання на основі подань кафедр та НДЦ.

Опісля за згодою членів Вченої ради було створено наукове товариство студентів і молодих вчених.

Після обговорення головних пунктів порядку денного, присутні члени ради перейшли до інших питань.

Члени ради затвердили Положення про професійний центр Егана Еде та його філій у с. Велика Добронь, с. Пийтерфолво та м. Берегове, а потім прийняли рішення про встановлення еквівалентності документів про освіту, що видані за кордоном двох працівників ЗУІ.

Під кінець засідання ради Ільдіко Орос та Степан Черничко урочисто вручили атестат доцента викладачу кафедри педагогіки та психології Емьовці Бергхауер-Олас.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar