Викладачі кафедри істроії ЗУІ в Будапештському університеті

Викладачі кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інситуту ім. Ференца Ракоці ІІ Барнабаш Кейс та Ласло Браун взяли участь у роботі кафедри Нової та новітньої історії Угорщини Університету ім. Етвеша Лоранда в рамках програми мобільності “Erasmus+ “.

10 листопада 2022 року докторантам провели лекцію на тему “Економічні умови та фермерство на північно-східному нагір’ї в ХІХ ст. наприкінці 20 століття”. Викладачі закладу презентували студентам результати власних досліджень. На лекції були присутні професор Габор Ердьоді, який веде курс, та Дєрдь Фехер, кандидат історичних наук.

За темою та матеріалом двох виступів він представив цілісну картину сільського життя сучасного Закарпаття. Ласло Браун зобразив зміни, що вплинули на територію, і запроваджені реформи через правові, економічні та демографічні умови епохи, економічну політику епохи.

Етнографічна презентація Барнабаша Кейс правдиво відобразила сільськогосподарське життя того періоду, умови життя людей та відмінності між верствами населення. У його презентації відведено окреме місце народному декоративному мистецтву, підкреслено його багатство, виразність та відмінності в окремих регіонах. Щодо розмаїття селянського побуту доповідач зауважив, що знання наших предків були не меншими, ніж у сучасних людей, але іншими, оскільки життя вимагало від них інших знань, хоча ці знання часто були глибшими, ніж наші сьогодні.

Окрім лекцій, програма також була корисною через з точки зору отримання досвіду та знайомства з новими методами роботи. У докторській програмі Наукового університету ім. Етвеша Лоранда важливу роль відіграють самостійні, індивідуальні дослідження студентів, а також спільні та індивідуальні консультації, де студент детально обговорює задану тему з керівником та однокурсниками. Спільне обговорення проблем позитивно впливає на опрацювання теми, напрямок і практичні методи дослідження.

Кафедра нової та новітньої історії Угорщини Будапештського університету та Кафедра історії та суспільствознавства ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ підтримує тісний зв’язок один з одним протягом майже десяти років, що відображається не тільки в програмі мобільності та обміну викладачами, але і в програма по обміну студентів. Підтримка контактів сприяє розвитку роботи закладів та розвитку ширшої наукової перспективи.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar