Викладачі обмінювалися досвідом у Геделле

Нещодавно співробітники Закарпатського угорського інституті ім. Ференца Ракоці ІІ відвідали угорське місто Геделле, аби познайомитися блище з діяльністю Угорського університету сільського господарства та біологічних наук (УСГБ).

Співробітники різних структурних підрозділів берегівського ЗВО здійснили робочу поїздку до університету, який славиться своєю сільськогосподарською діяльністю та започаткував низку нових програм, що відкривають нові перспективи для реалізації програми обміну студентів на міжнародному рівні. Одним з найбільш вагомих кроків до цього стала розробка вимог, яких повинні дотримуватися студенти, що беруть участь у програмі «Еразмус+», під час свого перебування в навчальному закладі. Університет у м. Геделле вирішив зменшити навантаження на іноземних студентів, гарантуючи, що студенти із-закордону не братитуть на себе виконання додаткових обов’язків, а навчатимуться відповідно до програми рідного університету, за індивідуальною системою оцінювання знань. Угорські колеги, відповідальні за реалізацію програми «Еразмус+», з гордістю розповіли співробітникам нашого інституту про розробку цієї системи, а також розповіли, що подібні зусилля призвели до запуску дуальних освітніх програм на кількох кафедрах берегівського інституту, а згідно з досягнутими у 2022 році домовленостями, студенти певних кафедр можуть одночасно навчатися у двох закладах вищої освіти. Під час обговорення співробітники обох закладів дійшли висновку, що без готовності йти на компроміси та розробляти гнучкі освітні програми ці можливості були б неможливими.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Крім того, співробітники УСГБ, відповідальні за реалізацію програми Еразмус+, розповіли про міжнародний день відкритих дверей, проведений на початку літа, та представив громадськості результати програм, розроблених в рамках програми міжнародних обмінів. З метою навчання іноземних студентів, які прибувають до закладу, та поглиблення їхніх практичних знань, під час карантину, запровадженого у зв’язку з пандемією коронавірусу, було створено овочевий город, за яким доглядають і споживають продукцію самі студенти. Цей проєкт активізував діяльність навчального закладу і став важливою складовою формування студентської спільноти в рамках програми обміну. В останні роки ЗУІ також започаткував низку нових ініціатив, подібних до Міжнародного дня УСГБ. Однією з таких подій став День відкритих дверей, коли ЗУІ гостинно прийняв учнів початкових та середніх класів для того, щоб ознайомити їх з діяльністю закладу, а кожне відділення підготувало для дітей цікаву та змістовну програму відповідно до профілю своєї навчальної галузі.

Загалом, колеги з берегівського інституту повернулися додому з усвідомленням того, що програма, розроблена на основі міжнародного досвіду, повинна постійно оновлюватися, а заклади вищої освіти повинні самі аналізувати суспільні виклики, що не лише сприяє розвитку співробітників ЗВО, але й збагачує наше суспільство чимось новим і корисним. Для вищої освіти ці можливості дають потенціал для розвитку та оновлення.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar