Вірш на площі! – У Берегові відбулося спільне декламування поезії

 Цього року громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС) вдесяте організувала захід «Вірш на площі!», присвячений Дню угорської поезії. Подія відбулася 11 квітня у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Щороку у День поезії на головній площі Берегова лунають поетичні твори митців, які відзначають свій ювілей. У 2020 та 2021 роках захід скасували через пандемію коронавірусу, а у 2022 році – через війну в Україні. З огляду на чинний військовий стан вірш Мігая Ваці «Мég nem elég» («Ще не досить») прозвучав в атріумі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

Першим до присутніх звернувся консул Угорщині у Берегові Міклош Юстін.

«Нині ми віддаємо належне магії слова, згадуємо тих, хто розмалював світ своїм пером, закарбувавши в ньому свої думки, почуття та мрії. Поезія – це міст, який поєднує минуле з нашим сьогоденням і слугує дороговказом на шляху до майбутнього»,

– наголосив він.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім слово взяла голова ПКС та президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка висловила радість з приводу того, що цього року на участь у заході надійшло пів тисячі заявок від учнів 20 шкіл Закарпаття.

«Ми, угорці, любимо поезію. У наших віршах закладені наша душа, філософія, спосіб мислення та світовідчуття всього угорського народу, а завдяки особливостям нашої мови, поезія має цікавий та різноманітний характер. Це може зрозуміти лише той, хто з народження перебуває в цьому середовищі, або ж той, хто вивчив нашу мову настільки глибоко, що може відчувати всі її тонкощі»,

– звернула увагу присутніх п. Орос.

Потім настав довгоочікуваний момент, якого чекали всі присутні – спільне декламування вірша. Обраний вірш продекламувала співробітниця ПКС, студентка кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Вікторія Орбан, а потім цей самий поетичний твір прозвучав у виконанні всіх присутніх – від дітей до людей похилого віку.

Після поетичного дійства відбувся святковий концерт, під час якого угорський музикант Адам Беретка зачарував гостей заходу виконанням віршів, покладених на музику. У подальшій частині вечора пролунали вірші Міклоша Радноті, Шандора Петефі, Тамаша Че. А ще – музикант потішив публіку власними композиціями. Концерт завершився гучними аплодисментами глядачів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Подібно до практики попередніх років, наприкінці дня кожен охочий мав змогу поставити свій підпис на портреті Міхаля Ваці, встановленому на місці проведення події.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English